Trenutno čitaš
Ako voliš maslac, bijeli luk i aromatične, tople umake, ovo će postati tvoj novi favorit

Ako voliš maslac, bijeli luk i aromatične, tople umake, ovo će postati tvoj novi favorit

umak od bijelog luka
Tropic - CLEA Health & Beauty
Tropic - CLEA Health & Beauty

Ako postoji recept koji svaki put osvoji, onda je to ovaj. Kremast, mirisan, savršeno aromatičan i potpuno neodoljiv, umak od bijelog luka je mali gurmanski luksuz koji možeš napraviti za manje od sat vremena.

Dobiješ umak koji se topi na jeziku i podiže svaki zalogaj – od sočnog odreska do najobičnije kriške hljeba. Najbolji dio? Sve je prirodno, jednostavno i punog okusa, baš kao da si ga naručila iz omiljenog bistroa.

Sastojci koje ćeš trebati

  • 2 glavice bijelog luka, oguljene
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Nekoliko grančica timijana
  • 250 g putera (sobne temperature, neslanog)
  • 2 kašičice paprike ili dimljene paprike
  • Prstohvat soli
  • Svježi peršun, sitno sjeckan

Kako se pravi ovaj savršeni umak?

Zagrij rernu na 160°C. Ovo je idealna temperatura da se luk lagano karamelizira i postane puterasto mekan. Prebaci oguljene čehne luka u malu vatrostalnu posudu. Prelij ih maslinovim uljem i dodaj timijan. Ovdje se već širi nevjerovatna aroma. Peci 30–40 minuta. Luk treba postati mekan, mirisan i zlatkast.

U posebnoj zdjeli izmiješaj omekšali puter i pečeni luk. Zgnječi viljuškom sve dok se ne sjedini u savršenu, glatku pastu. Dodaj papriku, prstohvat soli i svježi peršun. Promiješaj do kremaste teksture koja mami na degustaciju.

Prebaci u posudicu i posluži.

Pročitaj
hrana za miran san

Kako ga možeš poslužiti?

Ovaj umak je pravi kameleon – paše uz sve. Uz sočan odrezak, kao savršeni aromatični dodatak. Uz topli hrskavi hljeb, kad ti treba nešto jednostavno a wow. Na tost, za luksuzan doručak. Uz štapiće povrća, za zdravu grickalicu. Kao sos uz pečeni krompir, jer krompir + puter = ljubav.

Uživaj u svakom zalogaju.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum