Trenutno čitaš
Marko Feher slavi novu kolekciju i nagradu za najboljeg regionalnog dizajnera

Marko Feher slavi novu kolekciju i nagradu za najboljeg regionalnog dizajnera

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Poznati modni dizajner Marko Feher ostvario je veliki uspjeh na domaćoj, regionalnoj, ali i na svjetskoj modnoj sceni. Markovo ime i autentične kreacije koje stvara, mogu se pronaći u mnogobrojnim modnim časopisima i blogovima. Iza njega su kreacije od kojih zastaje dah, ali i veoma zapažene modne revije na svim važnijim Fashion Week dešavanjima kod nas i u svijetu. Svojom autentičnošću privukao je veliku pažnju javnosti, kao i mnogobrojnih ljubitelja njegovih kreacija. “My Global Fashion Awards” u Splitu dodijelio je priznanje za najboljeg regionalnog dizajnera upravo Marku Feheru.

Foto: Marko Feher/Instagram

Marko Feher živi na više adresa, ali zvanično sjedište brenda “Marko Feher” je u Londonu, mjestu gdje je iz Banje Luke nastavio svoje usavršavanje u dizajnu. Osim osvojene nagrade u Splitu, Marko ima novu BRIDAL kolekcuju koja je kao i uvijek oličinje njegovog autentičnog rada.

Otkako se prije desetak godina otisnuo niz modne vode Marko je oblikovao modu isključivo po svojim pravilima uprkos svim normama. Iskakanje iz svih šablona i kalupa, zbog čega je često proglašavan i kontraverznim, dovelo je do rušenja i prevazilaženja sopstvenih granica. Tako je i svojom posljednjom kolekcijom i kampanjom “HE SAID: YES!” odlučio da preispita pravila odijevanja koja su nametnuta društvenim normama. Takođe, svojom novom kolekcijom otvorio je i bezbroj pitanja o rodnim ulogama i ravnopravnosti muškaraca i žena.

“Oduvijek me umaralo kada se nešto podrazumijeva, pa naravno i kada je riječ o odijevanju za određene prilike. Ovo je kolekcija koja je nastala iz milion pitanja, a ne odgovora, kako je to obično do sada bilo. A pitanja ovog puta su išla u smjeru, zašto je muškarac ‘glava’ kuće? Zašto za iste poslove muškarci imaju veće plate? Zašto nije OK da muškarac obuče korzet? Zašto otac odlučuje, kada su majčine odluke ispravnije? Zašto ženu smatramo jakom samo ako ima odlike ‘muškarca’? Zašto ‘pravi’ muškarac mora imati kratku kosu, nositi sportsku odjeću ili klasično odijelo? Zašto svi na svadbama moraju izgledati isto? Zašto muškarac nije dovoljno muškarac ako nije obučen kao njegov kum?”, izjavio je Marko za Buro247.hr.

Foto: Marko Feher/Instagram

Ugledavšu svjetlost dana Markova nova kolekcija predstavlja izvrtanje društvenih pravila i u njegovoj kampanji i muškarci i žene nose bijelo, a evo šta je Marko izjavio povodom toga za Buro247.hr: “Nama su danas tabu visoke pete i haljine koje  su bile izvorno muški odjevni komadi. Visoke pete su koristili isključivo bogati muškarci kako bi se izdignuli od zemlje više od ostalih, a glede haljina i draperija na muškarcima, imamo ih čak i u drevnom Egiptu.

Nije li suludo ograničiti ljude da na njihov dan moraju izgledati onako kako to mi očekujemo? Zamisli, udaješ se i smatraš to jednim od najvažnijih dana svog života, a onda pomisliš ‘jedva čekam na ovaj dan da izgledam kao sve druge žene’ ili muškarci, svejedno. Zar ne bi trebalo da svako taj dan pokaže posebnost svog postojanja? Da prikaže istinsku sebe, pa makar to bila neka najdraža pidžama na svijetu. 

Pročitaj

Moda, istinska moda za mene nikada nije bila samo oku ugodna, svi svjetski modni revolucionari su imali ozbiljnu ‘težinu’ postojanja, pa čak i onda kada je to izgledalo kao ‘samo lijep komad odjeće’. Lijepa moda je dosadna, brza moda je na sve strane, šopovi niču u sekundama, a onda sve to polako gubi smisao, jer jedina svrha je prodaja”, zaključio je Feher.

Fashion: @markofeher
Photography: @edvinkalic
Make-up: @renata.ponjevic
Hair: @jationmivioni

MODELS: @anjameaedic i @ossskrrr

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum