Trenutno čitaš
Marina Mučalović – Studenti mogu da dobro zarade i steknu nova prijateljstva

Marina Mučalović – Studenti mogu da dobro zarade i steknu nova prijateljstva

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Za sve studente koji su željni putovanja, upoznavanja nove kulture ali i prilike da zarade novac, program razmjene studenata Working Holiday Germany, mogao bi da bude idealno rješenje. Program Working Holiday Germany jedan je od programa agencije Experience, koja takođe studentima nudi i programe u drugim zemljama (SAD i Kanada).  

Marina Mučalović, studentkinja Germanistike na Filološkom fakultetu banjalučkog univerziteta, sa nama je podijelila svoje iskustvo sa ovim programom:

”Prije dvije godine na fakultetu sam slučajno vidjela plakat Experience agencije na kojem su oni predstavljali tadašnji program. Ja sam već tada razmišljala da preko takvog programa odem u inostranstvo, radim, zaradim i pritom se super zabavim. Otišla sam na prezentaciju sasvim spontano, bez razmišljanja, odmah nakon što sam vidjela taj plakat. Tu je bio moj poslodavac, obavili smo odmah intervju. To mi se jako dopalo iz razloga što je tu došao neko ko ima veze sa mjestom posla, što je meni dalo određenu sigurnost da se prijavim i odem. Kasnije mi je novac koji sam uplatila bio refundiran, tako da su troškovi mog odlaska i boravka u Njemačkoj bili minimalni.‘’

Kako je te godine svijet zadesila pandemija koronavirusa, Marina se prisjetila da je njen odlazak u Njemačku tada u početku bio neizvjestan:

‘’Tada su nas ‘’zatvorili’’ zbog korone. Sve je bilo neizvjesno. Ja sam se trudila da ne razmišljam o tome. Bila sam svjesna da je sve jako nepredvidivo. Međutim, sve je na kraju prošlo super. Otišla sam tamo, radila sam kraći vremenski period, otprilike dva mjeseca,  zbog pandemije. Otišla sam sa par kolega sa fakulteta, zajedno smo živjeli u par kuća u luna parku u kojem smo radili. Kasnije smo upoznali još naših ljudi iz Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije. Oni su radili tu nekoliko godina unazad, od njih smo dobijali informacije o poslu, takođe prenijeli su nam svoja pređašnja iskustva. Sklopili smo prijateljstva s njima, ali i sa nekim ljudima iz Njemačke koji su radili u tom luna parku. Ove godine kada sam se vratila već sam znala neke od kolega koji su se takođe vratili, a stekla sam dodatna iskustva kao i prijatelje. Čak su neki od njih iz Njemačke dolazili da posjete Bosnu, što im je ranije bilo nezamislivo zbog iskrivljene slike, koje imaju o našim prostorima tako da mi je drago što sam uspjela neke stereotipe da razbijem.”

Kako je studentkinja Germanistike Marina je ovaj svoj boravak, takođe iskoristila za usavršavanje svog poznavanja njemačkog jezika:

‘’Bilo mi je bitno da komuniciram svakodnevno sa maternjim govornicima, jer sam godinama prije upisa fakulteta išla na kurseve iz njemačkog jezika, učila sam ga i kao predmet u Gimnaziji. Ali sam uvijek imala potrebu da pričam sa običnim ljudima, nijemcima, koji neće sve pričati ‘’po pravilima’’, čisto da vidim kako ću se snaći. Snašla sam se odlično, istovremeno sam im odgovarala, konstantno sam pričala s ljudima, a uz to sam bila plaćena za to.’’

Rad u luna parku Marini je donio i nova iskustva i naveo je da isproba neke nove stvari:

Pročitaj

‘’Da mi je neko rekao prije godinu, dvije da ću se voziti na roller coasteru i da će mi to predstavljati uživanciju, da ću jedva čekati da tu vožnju ponovim rekla bih mu ‘’nema šanse’’. To je ranije bilo nešto u šta se nikad ne bih upustila. I tako, korak po korak opustite se, probate neke nove stvari i te neke stvari za koje ste mislili da ih nikada nećete raditi, zapravo postanu veliki dio vašeg života”, rekla nam je Marina sa osmijehom.

Experience agencija  već godinama pomaže studentima da ljeto provedu radeći u inostranstvu. Njihov najpoznatiji program je Work and Travel USA, ali pored njega postoje i drugi. Working Holiday Germany se održava već šestu godinu zaredom, a uslovi za učestovanje su status studenta i poznavanje njemačkog ili engleskog jezika. Program traje do 3 mjeseca u toku ljetne pauze na fakultetu. Minimalna satnica u Njemačkoj iznosi 10,45 evra, radi se minimalno 40 sati sedmično. U slobodno vrijeme studenti putuju.

Pored zarade studenti stiču nova poznanstva i prijateljstva, upoznaju novu kulturu i način života u inostranstvu, poboljšavaju svoje socijalne vještine i znanje stranih jezika, stiču radne navike i iskustvo. Za više informacija posjetite Instagram stranicu @experience_kanada_njemacka. Experience agenciju možete kontaktirati putem e-maila: [email protected]

Marinino detaljno iskustvo kao i još dodatnih informacija pogledajte u šestoj epizodi podcasta Zlatni Sat:

 Autor teksta: Zlatko Zahović

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum