Trenutno čitaš
5 razloga zašto treba da ljetuješ u Egiptu

5 razloga zašto treba da ljetuješ u Egiptu

Egipat

Egipatska civilizacija je jedna od najstarijih i najfascinatnijih civilizacija svijeta. Od samog pogleda na velelepne piramide i danas zastaje dah, dok njihovi antički graditelji golicaju maštu svakog putnika koji sa strašću upija kulturu i istoriju svijeta.

Egipat je na mnoge načine intrigirajuća destinacija vrijedna istraživanja i divljenja. Ova „zemlja faraona“ može da zadovolji ukus i najzahtjevnijeg putnika svojom kulturom, istorijom, gostoprimstvom, predivnim zlatnim plažama, i kako mnogi tvrde za Crveno more, najljepšim morem na svijetu.

Egipat
Ultra magazin

Ako nisi jedna od onih osoba koje već početkom godine znaju gdje će se ljeti odmarati, već čekaš tople mjesece da rezervišeš ljetovanje, onda će ti možda ovaj članak pomoći da usmjeriš svoj novac na pravo mjesto. Donosimo ti pet ključnih razloga zašto treba da posjetiš Egipat.

Egipat
Soma Bay (Ultra magazin)

Najbolji odnos cijene i kvaliteta

Egipat je poznat po najboljem odnosu cijene i kvaliteta. Za neveliku sumu novca, svako može uživati desetak dana na obalama Crvenog mora, u velikim i sadržajnim rizortima koji nude uslugu po prinicipu „all inclusive“ (sve uključeno). Ono što je rijetkost u svijetu, a u Egiptu nepisano pravilo, je da su ležaljke i suncobrani na plaži uvijek uključeni u cijenu smještaja. U poređenju sa Egiptom, sve druge popularne destinacije za ljetovanje gube bitku kada je riječ o odnosu cijena-kvalitet.

Egipat
Soma Bay, hotel Palm Royale (Ultra magazin)

All inclusive usluga

Svi hoteli ove čarobne zemlje nude uslugu all inclusive. Osim tri obroka, pića uz jelo, korištenja bazena i ostalih vodenih sadržaja i atrakcija za djecu, svaki hotel nudi i besplatne ležaljke i suncobrane na vlastitoj plaži. U Egiptu nema ranog ustajanja da bi se zauzelo mjesto na plaži, nema preskupih pića i sladoleda, i ovo je definitivno pravo mjesto za istinske hedoniste. Jedino o čemu je potrebno razmišljati je „kako doći i iduće godine na isto mjesto“.

Put ka ostrvu Magawish (Ultra magazin)

Istorija i kultura

Ova arapska republika je jedna od najstarijih zemalja na svijetu. Poznata i opjevana u književnosti, danas svoje istorijsko blago ne bi mogla nikad sakupiti do kraja. Stara skoro 8000 godina, najpoznatija po impresivnim faraonskim grobnicama, piramidama u Gizi, ima još mnogo toga da ponudi: hramove u Luksoru na obali Nila, glavni grad Kairo, Bijelu pustinju, antički grad Aleksandriju, Ramzesov hram Abu Simbel. Pored istorijskog blaga tu je i Crveno more poznato po bogatom biljnom i životinjskom svijetu, što ga čini idealnom destinacijom za ronjenje i proučavanje morskog svijeta. Ne zaboravi i vožnju pustinjom i jahanje kamila!

Beduinsko selo
Putomanija
Egipat, Safari vožnja quadovima, Sahara
Putomanija

Blaga klima i toplo more

Egipat je poznat kao destinacija u kojoj se može uživati tokom skoro čitave godine. Blaga klima i uvijek toplo more ne ostavljaju mjesta za pogrešno odabran period boravka. Jun, jul, avgust i septembar su svakako najtopliji mjeseci kada temperatura dostiže i prestiže 40 stepeni Celzijusovih, ali se to uz sniženu vlagu lakše podnosi. Oni koji vole aktivniji odmor mogu da dobiju od Egipta sve što požele: zanimljive izlete, ali i uživanje u moru i suncu.

Pročitaj

Egipat
Soma Bay (Ultra magazin)

Ljubaznost i gostoprimstvo

Egipćani su izrazito ljubazni i gostoprimljivi. Turizam je najrazvijenija i najznačajnija grana egipatske privrede, i u ovoj zemlji se trude da se svaki gost osjeća kao faraon. Ljudi su svakako važna karika u razvoju turizma, a u ovoj zemlji vrhunska usluga u hotelima i restoranima sigurno neće izostati. Egipćani su ponosni na svoju civilizaciju i rado će ti biti vodiči na putovanju kroz istu.

Egipat, soma bay
Soma Bay, hotel Palm Royale (Ultra magazin)

Nadamo se da smo ti probudili interes za ovu prelijepu zemlju i da poslije ovog teksta ideš gledati aranžmane za Egipat. Pogledaj ponudu na kontiki.ba uz direktne čarter letove iz Banjaluke.

Psst…. Otputovati je lakše nego što misliš.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum