Trenutno čitaš
Zašto ležanje nakon jela nikada nije dobra ideja (i šta uraditi umjesto toga)?

Zašto ležanje nakon jela nikada nije dobra ideja (i šta uraditi umjesto toga)?

Ako voliš drijemanje nakon večere, imamo loše vijesti za tebe. Evo zašto ležanje nakon jela nije dobro za varenje.

Svi znamo da je vježbanje nakon što jedemo loša ideja. Sve što ubrzava broj otkucaja srca će odgoditi probavu preusmjeravanjem najvažnijeg protoka krvi iz želuca – i ostaviti mučninu. Ali to ne znači da je pametno i odlučiti se za ležanje nakon večere. Koliko god bilo primamljivo zadrijemati nakon obilnog obroka, to može izazvati haos za našu probavu.

Pexels

“Kada legnete nakon obroka, želučana kiselina može se premjestiti u jednjak, što dovodi do osjećaja peckanja poznatog kao refluks kiseline ili žgaravica,” objašnjava dr Dominic Greenyer. Iako su ovi simptomi češći kod osoba s gastroezofagealnom refluksnom bolešću, oni mogu uticati na svakoga ko odluči da se spusti horizontalno nakon obroka.

Ali suočavanje s neugodnim osjećajem peckanja nije jedini razlog zašto je ležanje nakon obroka nepoželjno: gravitacija takođe igra ulogu. “Gravitacija pomaže u kretanju hrane kroz probavni trakt, ali ova prirodna pomoć se suprotstavlja kada ležite, što može dovesti do sporijeg procesa probave”, kaže dr Greenyer. “Generalno se preporučuje da sačekate najmanje 2-3 sata nakon jela prije nego što legnete, kako bi vaše tijelo imalo dovoljno vremena da pokrene probavni proces i premjesti hranu iz vašeg želuca u tanko crijevo.”

Pexels

Dosljedno ležanje odmah nakon jela, posebno ako dovodi do čestog refluksa kiseline, takođe može imati šire implikacije na zdravlje crijeva. Ove implikacije mogu uključivati oštećenje sluznice jednjaka, što može povećati rizik od ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka (stanje koje uzrokuje trajne promjene na sluznici jednjaka). Loša probava iz dana u dan takođe može uticati na ravnotežu crijevnog mikrobioma, dodaje dr Greenyer. “Ako se hrana ne vari efikasno, to može dovesti do rasta određenih bakterija u crijevima, što potencijalno može dovesti do niza probavnih problema.”

Da li je i sjedenje nakon jela loše za probavu?

Većina nas neće ležati nakon što jedemo svaki dan, ali možemo se naći kako se izležavamo na sofi ili sjedimo za stolom u kancelariji. Ali koji položaj je najbolji za našu probavu?

Pročitaj

Pexels

Prema nutricionističkoj terapeutkinji Danielle Françoise, nema problema s sjedenjem nakon što smo jeli, sve dok se fokusiramo na to da ostanemo uspravni. To znači da nema klonuća ili savijanja za svojim stolom; ako ostanemo uspravni, dajemo gravitaciji priliku da djeluje u potpunosti.

Međutim, kaže Françoise, ako nakon jela imamo malo slobodnog vremena, najbolje je da se uputimo u kratku šetnju. „Ako radite u kancelariji, pokušajte da koristite stojeći sto 20 minuta nakon ručka ili obavite poziv dok stojite ili hodate“, kaže ona. “Nakon obilnog obroka, volim otići u kratku šetnju kako bih olakšala probavu i spriječila taj osjećaj težine nakon toga.”

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum