Za sve one koji žele da odmore od teške praznične hrane donosimo jedan lagani recept za salatu sa slanutkom. Salata može imati i svoju vegan verziju ako grčki jogurt zamijeniš nečim na biljnoj bazi.
Sastojci:
- 2 konzerve slanutka od 400g
- 2 stabljike celera narezane na kockice
- 1 ljutika nasjeckana na kockice
Preliv
- 2 kašike tahinija
- ½ limunove korice i soka
- ¼ šolje grčkog jogurta (ili alternativa na biljnoj bazi)
- 1 kašika dižon senfa
- 2 kašike sjeckanog kopra
Priprema:
Isperi slanutak i ocijedi svu tečnost, ali oko 2 kašike tečnosti sačuvaj u limenkama.
Zajedno izgnječi i pomiješaj slanutak i tekućinu iz konzerve u velikoj posudi. Slanutak možeš zgnječiti koliko god želiš, u zavisnosti od konzistencije koju voliš u salati.
Dodaj nasjeckani celer i ljutiku pa sve sjedini.
Napravi preliv tako što ćeš pomiješati grčki jogurt (ili alternativu na biljnoj bazi), tahini, limunovu koricu i sok, so, biber i dijon senf. Želiš da imaš na kraju glatki, tečni preliv.
Pomiješaj mješavinu slanutka sa dresingom i dobro promiješaj, dok se sve ne sjedini.
Posluži na svom omiljenom hljebu.