Trenutno čitaš
13 najčešćih vrsta kristala i za šta se tačno koriste

13 najčešćih vrsta kristala i za šta se tačno koriste

kristali, poludrago kamenje,

I dok su kristali obično privlačni za oko, oni nisu samo lijepi – mnogi od njih mogu se koristiti u različite svrhe, od podsticanja uma i duhovnog iscjeljenja do povezivanja sa pozitivnim energijama, unapređenjem zdravlja i obiljem.

Kristali su atraktivni i mogu varirati od šarmantnih do izuzetnih. Dok meditiraš, spavaš ili postavljaš sebi nove ciljeve, želje, afirmacije i namjere, možeš držati kristal koji je u skladu s onim što želiš stvoriti u svom životu i koristiti ga za pojačavanje energije svojih želja. Možeš kristal stalno nositi u džepu ili u vidu nakita na sebi. U nastavku saznaj, kako koristiti svoje kristale…

pexels

Evo nekoliko načina na koje možeš iskoristiti posebne sposobnosti svojih kristala:

  • Nosi ih kao nakit.
  • Meditiraj s njima.
  • Nosi ih u džepu.
  • Imaj kristal sa sobom tokom dana (možda za radnim stolom).
  • Spavaj s kristalom ispod jastuka.
  • Postavi kristal u sobu u kojoj provodiš najviše vremena.
  • Stavi kristal na vrh napisane liste namjera, želja, afirmacija ili popisa ciljeva.
  • Okupaj se vodom u kojoj su kristali.
Ametist
pexels

Ametist

Ametist je smatran jednako vrijednim kao dijamant u antičko doba. Poznato je ne samo po tome što privlači poglede, već se vjeruje da umirujuće stimuliše um i emocije. Savršen je u nakitu i lako se koristi u svom prirodnom obliku ili poliran. Kristali poput ametista pomažu u meditaciji i pomažu da dostigneš balans i viša stanja svijesti. Poznavateljima dragog kamenja prva asocijacija vezana za ametist je mir i spokoj, jer vrlo  pozitivno djeluje na nervni sistem.

Ametist eliminiše negativne emocije i dopriosi osjećaju smirenosti, spokoja, zadovoljstva i sreće. Ublažava tugu, žalost, sve oblike depresije i negativnih misli. Pozitivno djeluje u situacijama nemira, straha, zabrinutosti, tjeskobe i napetosti. Balansira misli, eliminše ljutnju, nervozu, potištenost i bijes.

Ametist je poznati snažni kristal čija se ljekovitost može opisati kao: pročišćenje, smirenje. Pretvara niže energije u više i iscjeljuje sve nivoe uma, tijela i duha. Ljekovitost ametista datira još iz doba drevnih Grka, koji su vjerovali da ametist štiti. Ametist ima trezvenu i umirujuću kvalitetu i stoga ga često povezuju s mirom i spokojem. Poznato je njegovo umirujuće i zaštitničko djelovanje na intelekt, pažnju, um.

Ametist ublažava ona stanja umne napetosti kada se bavimo napornim mentalnim aktivnostima. Ublažava tjeskobu, zabrinutost, strepnju, nemir, a povećava mentalnu snagu, stabilnost i energiju. Štiti um od psihoza i psihičkih napada, te pomaže preoblikovati negativna razmišljanja u pozitivna i postići mirnu ustrajnost. Olakšava stres, žalost, depresiju, emocionalni očaj i lošu komunikaciju. Donosi porast intuicije i psihičkog razvoja. Pomaže pri meditaciji i olakšava vizualizaciju.

Ružičasti kvarc, rozenkvarc
pexels

Ružičasti kvarc

Kao što su ruže simbol ljubavi, tako i rozenkvarc, može pomoći u stvaranju energije ljubavi u životu. Ovaj kristal pomaže voditi sve odnose, poboljšavajući jezik ljubavi srca, uključujući i odnos sa samim sobom. Ovaj suptilni ružičasti kvarc možeš nositi kao nakit ili staviti ispod jastuka noću dok spavaš. Ovaj kristal poznat je kao kamen srca te djeluje na srčanu čakru.

Rozenkvarc daruje ljepotu, nježnost i emocionalnu stabilnost, jer otvara srce i pomaže nam da pružamo bezuslovnu ljubav prema svima oko sebe, kao i prema samima sebi. Takođe pomaže da tu istu ljubav primjećujemo, smanjimo negativne emocije i duhovno se regenerišemo. Pomaže ukloniti napetosti i strahove, budi životnu radost, uspostavlja emocionalnu ravnotežu, smanjuje stres i uklanja negativne emocije, podmlađuje duh i tijelo, donosi mir i vjernost u sve odnose s drugima, pomaže u rješavanju problema ljubavi (s partnerima, djecom ili prijateljima), donosi saosjećanje i oprost, budi osjećaj za ljepotu.

Crni turmalin
pinterest

Crni turmalin

Iako postoje mnogi oblici turmalina, crni turmalin jedan je od najčešćih i najpristupačnijih turmalina. Njegova prekrasna duboka crna boja je od naslaga željeza, što ga čini neprozirnim kada ga osvijetliš. Ovaj kamen je izbor za mnoge koji se osjećaju da nisu u balansu u svojim životima.

Kristali poput turmalina stvaraju uzemljenu ili zaštitnu energiju u tijelu ili domu, on štiti od negativnih zračenja i štiti od negativnih energija. A zbog svoje zemljane povezanosti, crni turmalin takođe je izvrstan za motivaciju i čišćenje od nakupljenih negativnih energija.

Crni turmalin zbog svog velikog bogastva minerala spada među najdjelotvornije kristale. Njegova snaga je u razbijanju organskih, emocionalnih, mentalnih i duhovnih blokada. Zbog svojih osobina crni turmalin ima među crnim kristalima najbolju moć pročišćavanja energije i najdjelotovorniju ljekovitu snagu. S jedne strane vodi nas do tamnih djelova podsvijesti, gdje razbija, oslobađa i izbacuje blokade, koje nas opterećuju, a na drugoj strani čisti sve kanale između pojedinih čakri, tako da energija među njima može slobodno proticati.

Ovaj crni turamalin najjači je zaštitni kamen koji uopšte postoji. Negativnu energiju razgrađuje i odstranjuje prije nego što ona probije našu auru. Idealan je kristal za spavaću sobu koju totalno pročisti i tako nam osigurava miran san (zajedno s rozenkvarcom i gorskim kristalom). Pomaže nam sagledati i ispraviti vlastite greške.

Selenit
pinterest

Selenit

Svako treba barem jedan selenit u svojoj kolekciji. To je vrlo snažan kristal, mutno bijele boje. Ne samo da je odličan za meditaciju i duhovni rad na sebi, već puni i druge kristale. Podižući vibraciju svega oko sebe, selenit ima snažnu moć iscjeljenja i sposobnost da očisti od neželjene loše energije.

Selenit je odličan kristal za duhovne aktivnosti, donosi duboki mir i zadovoljstvo duše. Izvrstan je za meditaciju i spiritualni rad, nosi u sebi nebesku energiju. Kristal koji donosi bistrinu uma, štiti od loših vanjskih uticaja, djeluje na emocije i smiruje. Selenit ima receptivnu energiju, pripada Mjesecu i ima element vode.

Vjeruje se da Selenit nosi otisak svega što se dogodilo na planeti Zemlji. Svojim svijetlim i providnim tonovima omogućava proniknuti u srž problema, srediti nered i  riješiti probleme. To je prastari mineral i jedan od najmoćnijih kristala za nove vibracije na Zemlji. Ova vrsta selenita odlična je za stvaranje zaštitne energetske mreže oko kuće ili prostora u kojem stanujemo. Ljubavnici ga razmjenjuju kao znak pomirenja u kriznim situacijama veze.

citrin
pinterest

Citrin

Ovaj zlatno žuti kristal u boji šampanjca emituje kreativnost i svjetlost, a citrin je povezan s pozitivnom energijom i finansijskim obiljem. Tragovi željeza u zemljinom omotaču tokom stvaranja kvarca daju citrinu njegovu boju. Citrin privlači uspjeh, novac i obilje svih vrsta.

Citrin je kamen sunčeve energije, ima element vatre i projektivnu energiju. Pomaže nam za prelazak s nižeg na viši stepen svijesti i upoznavanja našeg pravog JA.  Prozračni i zlatni tonovi u citrinu oživljavaju u našoj duši žar kreativnosti i volju za novim spoznajama. Topla energija podstiče optimizam i duhovno bogatstvo.

Djeluje kao filter i regenerator energije i svome nositelju predaje toplinu. Pomaže prebroditi nemire, strahove, nezadovoljstvo, koje vremenom mogu prerasti u teške depresije. Daruje nam mir, uravnoteženost, unutrašnju harmoniju koja utiče na naš imunitet. Podstiče dobro raspoloženje. Položen na srčanu čakru ublažava nemirno srce i daje nam osjećaj sigurnosti.

Žad
pinterest

Žad

Žad je kombinacija dragulja nefrita i jadeita, a Konfucije ga je jednom opisao “poput vrline, a njegov sjaj predstavlja nebo”. Često se poklanja za godišnjice braka, poslovne uspjehe, a ovaj prekrasni kristal poznat je kao “kamen snova” i kaže se da pomaže kod kreativnosti i duhovnog uvida i rada na sebi, koristi se za njegu kože, koristi se za poslovne sastanke i uspješne saradnje i pregovore.

Žad kamen poznat je po svojoj umirujućoj energiji i pozitivnom djelovanju na naš um i zdravlje. Za razliku od mnogih drugih kristala i dragog kamenja, energija žada je umirujuća i nježna. Harmonija i ravnoteža koju osjećamo zahvaljujući žadu proizlazi iz zaštite od negativnih energija, te umirujućeg uticaja na nervni sistem. Krasi ga nježnost, pročišćavajuća energija i osjećaj “uzvišenosti” kada smo u njegovoj prisutnosti.

To je kamen vjere, čistoće i smirenosti. Pomaže nam da se lakše emotivno izrazimo i da budemo ono što jesmo. Jako je dobar za žene, jer povećava plodnost, smanjuje i ublažava upale ženskih organa, zbog svojih dobrobiti često ga žene nose za vrijeme trudnoće i dojenja, jer uveliko olakšava taj period.

Gorski kristal ili providni kvarc
pinterest

Gorski kristal ili providni kvarc

Ovaj zapanjujući kristal je zadivljujući, vjerojatno zbog svoje kristalno čiste providne boje. Ovaj kamen će pojačati pozitivnu energiju i ojačati um, tijelo i duh. Ne samo da je providni kvarc terapeutski kristal, već je i kamen-vodilja, koji su redovno koristili drevni sveštenici, monasi, šamani i iscjelitelji.

Gorski kristal je od davnina omiljen i cijenjen zbog svoje ljepote, ali i pozitivnog djelovanja na čovjeka. U drevnim kulturama imao je brojne namjene. Korišten je za ukrašavanje, zaštitu, liječenje ljudi i čišćenje prostora. Indijanci su ga koristili u ritualima prizivanja kiše. Rimljani su mu pripisivali božansku energiju koja čovjeka obogaćuje snagom, hrabrošću i mudrošću. Stari Grci su vjerovali da bogovi neće uskratiti pomoć nikome ko u hram dođe s gorskim kristalom u rukama.

Poznat je kao simbol nevinosti, čistoće misli, skromnosti i vjernosti. Djeluje na jasnoću misli i namjera, pomaže u fokusiranju, ispravnom sagledavanju i rješavanju problema. Uspješno otklanja negativne namjere i misli, a podstiče pozitivne osjećaje kao što su sreća, zadovoljstvo, ljubav, razumijevanje. Smanjuje stres te podstiče fizičku, emocionalnu i duhovnu snagu.

Savršeno se prilagođava onome ko ga posjeduje i svojim djelovanjem, doprinosi apsolutnoj ravnoteži. Preporučljivo je imati ga u kući, jer pozitivno djeluje na prostor i liječi ga od svih oblika negativne energije. Takođe uspješno eliminiše lošu energijeu, koju oko sebe šire pojedini ljudi, pa je poželjno nositi ga uz sebe kako bi u svakoj prilici apsorbovao negativnosti i zaštitio našu auru od negativnih uticaja. Za uklanjanje nesanice i ružnih snova, dovoljno je staviti komadić ovog kristala ispod jastuka.

Rodokrozit
pinterest

Rodokrozit

Ovaj primamljivi kamen, ružičast s riječnim potocima bijele boje koji se vuku kroz njega, može se nositi kada neko traži bezuslovnu ljubav. Pomaže u uklanjanju nakupljene negativne energije. Rodokrozit je simbol nježne ljubavi. Aktivira naše ljudske osobine: pomagati, saosjećati i voljeti. Ovaj kristal poznat je kao dobar vodič nježnih bioenergetskih vibracija, koje ujedinjuju i harmonizuju osjećaje, dušu i fizičke osobine u ljudskom tijelu.

Rodokrozit razvija kreativne sposobnosti i intuiciju, te tako oslobađa pritisak koji nosimo u predjelu srca i pleksusa. Umiruje unutrašnji nemir, depresiju, te umanjuje osjećaj bezvrijednosti. Rodokrozit (Ruža Inka) je kamen dinamike i pozitivnog stava. Odličan je za srce i odnose, posebno za ljude koji se osjećaju nevoljeni.

Rodokrozit privlači srodnu dušu. Ovo je kamen koji nas podstiče na suočavanje s istinom o sebi i o drugim ljudima sa sviješću i ljubavlju. Ovaj kamen povezuje nas s višim umom i pomaže nam integrisati nove informacije. Emocionalno, podstiče spontano izražavanje osjećanja, podiže iz depresivnog raspoloženja i donosi lakoću u život. Olakšava astmatične i respiratorne probleme. Čisti bubrege i popravlja loš vid, normalizuje krvni pritisak, stabilizuje rad srca.

Lapis Lazuli
pinterest

Lapis Lazuli

Lapis lazuli je tamnoplava, metamorfna stijena, koja se koristi kao poludragi kamen i cijenjena je zbog svoje intenzivne boje još prije nove ere. Nosi se zbog svojih zaštitnih svojstava i može brzo donijeti mir otpuštajući stres. Lapis takođe može ojačati imunološki sistem, sniziti krvni pritisak, te ohladiti i umiriti područja upale i bolova. Ovaj kristal pozitivno utiče na tijelo i um, te pomaže u postizanju fizičkog i mentalnog sklada.

Posebno je na glasu kao snažan zaštitnik međuljudskih odnosa. Pozitivno djeluje na ljubav, vjernost i čvrstoću braka ili veze. Unosi pozitivne promjene u domove u kojima nedostaje ljubavi, tolerancije, razumijevanja i komunikacije. Podstiče kreativnost, oslobađa intuiciju te doprinosi duhovnom miru i stabilnosti.

Pročitaj
san

Lapis Lazuli od posebne je pomoći u trenucima teških odluka. Podiže nivo samosvijesti, ohrabruje, usmjerava i pomaže prilikom donošenja odluka. Eliminiše negativne misli i stres. Poznat je i kao “dragulj radosti” jer podstiče pozitivne emocije, a neutralizuje tugu, tjeskobu, nemir i napetost.

Krizokola
pinterest

Krizokola

Ovaj kristal sadrži bakar i živopisne je plavkasto-zelene boje. U davna vremena koristio se za lemljenje zlata i pravljenje boje. Danas ovaj kamen nosi osvježavajuću energiju snage, koja može povećati životnu energiju. Ako tražiš svježu energiju za, onda je hrizokola tvoj kamen.

Krizokola svojim bojama simbolizuje ljubav i harmoniju. Razvija sklonost prema zdravom načinu životu i pobuđuje saosjećanje prema prirodnim zakonima. Pojačava našu volju za nerazdvojnim suživotom s Majkom prirodom, njenoj savršenoj stvaralačkoj energiji i najvećoj sili dobra i pravde.

Krizokola zrači mirnim i zemljinim vibracijama. Pomaže kod koncentracije, smiruje nemirno srce, sređuje raštrkane misli, balansira emocije, štiti duševni mir te umanjuje osjećaj krivice, koje uzrokuju psihosomatske blokade. Razvija neiskvareno i čisto razmišljanje, strpljenje, toleranciju. Daje dobar pregled zbivanja u kriznim situacijama. Podiže svijest na viši nivo.

Fluorit
pinterest

Fluorit

Fluorit se pojavljuje globalno i u velikim količinama, što ga čini jednim od 13 najčešćih kristala. Njegove nevjerojatne boje i dizajn, čine ovaj kristal mnogima omiljenim i često se koristi tokom meditacije, kako bi u život unijeli mir, ljepotu i sklad.

Fluorit takođe svijetli pod crnim osvjetljenjem, povećavajući njegovu prepoznatljivost. Jak iscjeljujući kamen. Uvodi red u nered, povećava mentalne sposobnosti i koncentraciju. Podstiče duhovnu i psihičku cijelovitost i razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir. Pomaže u rješavanju psihičkih blokada, osnažuje svijest; odlično utiče na zdravlje kostiju i mišića. Dobar je za čišćenje aure i što je jako bitno podstiče zdravu ljubav prema sebi.

ahat
pinterest

Ahat

Agat dolazi u širokom spektru nijansi plave, crvene, ljubičaste, crne, zelene, smeđe, ružičaste i još mnogo boja. Svaki kamen takođe je ukrašen jedinstvenim uzorcima na svojoj površini, a široka paleta boja ga čini popularnim već vijekovima. Indijanci su koristili mahovinski ahat kao kamen snage, a uspješno se koristio i za poboljšanje vremenskih uslova.

Ahat je jedan od najstarijih kristala. Ime je dobio po rijeci Ahat na Siciliji, jer je upravo na tom području prvi put pronađen, a prema nekim zapisima pronašao ga je grčki filozof i prirodoslovac Theophrastus. Tako je kod starih Grka postojalo vjerovanje da će onaj ko nosi ahat biti zaštićen od mračnih misli, da će biti bistrog uma te da će imati sreće u ljubavi. Takođe se vjerovalo da ovaj kamen jača samopouzdanje, hrabrost i snagu i pruža zaštitu, onome ko ga nosi.

Poznato je da se upravo ovaj kristal za vrijeme renesanse u Italiji koristio kao talisman. Dan danas se vjeruje da ahat pomaže u zaštiti, da privlači sreću i ljubav, te doprinosi financijskom uspjehu. Ahat donosi ugodne snove, pomaže pravilnom usmjeravanju energije, otklanja ljutnju, gorčinu i očaj. Možeš ga nositi tokom važnih takmičenja, važnih poslovnih sastanaka.

Karneol
pinterest

Karneol

Karneol ima snažnu prednost u poslu koji obavlja! Ovaj topli kamen jesenje toplo crveno-smeđe-narandžaste boje može izliječiti um, tijelo i dušu. Poznat kao “kamen zalaska sunca”, karneol podsjeća da neka godišnja doba ne služe dobro i da ih treba pustiti.

Karneol je kristal koji simbolizuje vitalnu, jarku energiju Zemlje. Pobuđuje u nama prirodne zakone i način kako s njima živjeti. Uči nas potpuno proživljavati današnji dan i sve njegove radosti. Njegova zemaljska snaga daje nam motivaciju aktivnijem životu. Budi nas iz letargije, daje vitalnost i pomaže nam pronaći naš životni put. Pojačava kreativnost, individualnost, ublažava ljubomoru, ljutnju i strah. Vjeruje se da je karneol i kamen sreće, ispunjavanja želja, da olakšava tugu i da je zaštitnik od neuroza.

Karneol je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu. Pomaže stabilizovati energije u domu. Povezan je s korijenskom i sakralnom čakrom. Koristi se za liječenje, pomlađuje tkiva i ćelije, protiv reumatizma, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih problema, žučnih kamenaca, hladnoće, peludne alergije i neuralgije.

 

Izvor: parade.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum