Trenutno čitaš
Iznenađujući načini upotrebe kore od banane!

Iznenađujući načini upotrebe kore od banane!

kora od banane

Banane su vrlo uobičajeno voće po cijelom svijetu. Njihova nutritivna vrijednost je veoma visoka, sadrže vitamine B, kalijum, folate, magnezijum i mnoge druge elemente. Ali, činjenica da je ovo voće iskoristivo više od samog ploda može biti iznenađujuća!

Kora od banane je zanemarena i potcijenjena, zbog čega obično završi u kanti za smeće. Ovaj segment voća ima široku primjenu u domaćinstvu, vrtu, kao i na koži. Većina voća i povrća nije samo za prehranu. Kao i listovi čaja, kora narandže i zrna kafe, kore od banane imaju višestruku upotrebu u domaćinstvu.

Ne zaboravi da uvijek koristiš svježe kore, koje se čuvaju van toplote i sunčeve svjetlosti i ne skladišti ih u frižideru. Banana je bogata ugljenim hidratima, tako da je sadržaj šećera na najvišem nivou kada kore postanu crne.

kora od banane

Čaj od kore banane

Priprema šoljice čaja od kore banane je nešto zdravije nego što možeš da zamisliš. Sastojci koji se nalaze u kori pomažu pri liječenju depresije, nesanice, anksioznosti, kao i poboljšanju imuniteta, funkciji metabolizma i digestivnog zdravlja. Prokuhaj čistu, zrelu koru banane u dvije šolje vode u trajanju od 10 minuta.

Kora banane može da se jede

Ovo će iznenaditi mnoge, ali kora banane je takođe jestiva! Ovaj koristan i hranjiv dio voćke može se konzumirati na mnogo različitih načina, ali jesti ih sirove predstavlja najbolji način za dobar unos hranjivih materija.

Ogrebotine na diskovima

Ukoliko imaš bilo kakve ogrebotine na DVD ili CD disku, iskoristi unutrašnjost kore banane i protrljaj pozadinu diska laganim kružnim pokretima. Kada je područje diska pokriveno, ukloni višak banane čistom krpom. Ispoliraj disk krpom za poliranje čaša.

Poliranje

Za poliranje cipela, srebra ili kože u svom domu, iskoristi koru banane koja nije skroz zrela, koju ćeš istrljati po predmetu koji želiš ispolirati. Zelena kora ne ostavlja toliko tragova banane kao zrela kora, a takođe sadrži prirodna ulja koja pružaju dodatni sjaj.

Zaštita od sunca

U najnovijim istraživanjima, alkalni faktori u kori banane identifikovani su kao visokofunkcionalna antibakterijska i UV zaštitna svojstva. Kada se koristi kao piling za lice (u formi paste), lutein iz kore banane regeneriše ćelije, kontroliše lučenje melanina i tretira probleme sa pigmentacijom uzrokovane prekomjernim izlaganjem suncu.

Foto: freepik.com

Izbjeljivanje zuba

Banane ne sadrže kiseline niti su abrazivne, tako da je mekana unutrašnjost kore banane izuzetno prirodan način za nježni piling zuba. Ovo nije namijenjeno zamjeni redovnog četkanja zuba, ali dopunjuje efikasnost uklanjanja nekih mrlja i obezbjeđuje blještavo bijeli sjaj.

Domaće sirće

Fermentisane kore od banane mogu se iskoristiti za proizvodnju jedinstvenog sirćeta slatko-kiselog ukusa. Ovo sirće ne samo da se može koristiti kao dodatak jelima, nego i na mnoge druge korisne načine. Upotrebom sirćeta koje ima antiseptičke karakteristike, možeš tretirati miris stopala ili gljivične infekcije.

Održavanje mesa sočnim

Stavi zrele kore banane na dno rerne, prije nego što ubaciš meso za pečenje. Ovo sprečava dehidriranje bijelog mesa i pomaže mu da ostane sočno. Alternativno, stavi kore na meso dok se peče, ili premaži meso veoma zrelim korama tako da ostatak banane stvara zaštitnu oblogu.

Chutney od banane

Hranljiv, ukusan način upotrebe prezrelih banana i kore od banana, izbjegavajući bilo kakav otpad. Skuhaj i izgnječi banane sa đumbirom, crvenim lukom, limunom, datulama, šećerom i curryjem u prahu. Neka ovaj chuthey odstoji u sterilizovanim teglicama nekoliko sedmica. Zapamti, chutney je jelo čiji se ukus poboljšava s vremenom.

Kompost

Kore od banane su takođe korisne u bašti i obezbjeđuju zdrave hranljive materije za biljke u saksijama. Dok se kora razgrađuje, ona oslobađa kalijum, fosfor, azot i magnezijum u zemlju, uz dodavanje vlage.

Odvraćanje buba 

Leptiri vole zrele kore banane, ali ih biljne vaši mrze. Stavi zrele kore banane u biljke ili baštu da privučeš pažnju leptira, ili zakopaj kore oko baze biljaka da odbiješ neželjene štetočine.

Foto: Unsplash

Odstranjivanje bradavica

Poznato je da enzimi koji se nalaze u kori od banane liječe bradavice. Unutrašnjom stranom kore banane prekrij bradavicu. Zalijepi je samoljepljivom trakom kako bi se fiksirala i ostavi da djeluje 24 sata. Ukloni upotrebljenu koru i stavi novu, te ponavljaj ovaj postupak sve dok bradavica ne nestane.

Pročitaj
marina abramović glastonbury

Tretiranje podočnjaka

Tretman korom banane je jednostavan način da se oslobodiš onih tamnih, otečenih krugova ispod očiju. Sastruži bijela vlakna sa kore banane i pomiješaj ih sa aloe vera gelom. Nanesi ovu pastu od banane ispod očiju i drži je bar 30 minuta dnevno, kako bi se smanjilo zapaljenje i izbalansirali tonovi kože.

Uklanjanje ivera sa kože

Još jedan nevjerovatan način upotrebe kore banane je za uklanjanje ivera sa kože. Umjesto bolne metode igle i „iskopavanja“, pokušaj obmotati pogođeno područje korom od banane i ostavi da odstoji preko noći. Nutrijenti izvlače iver na površinu kože, te se on tako lakše može izvući pincetom.

 

Liječenje ujeda

Ujedi bilo kojih insekata mogu da svrbe i da budu bolni. Zato što kora od banane sadrži antiinflamatorna svojstva, može se koristiti za liječenje rana, bolova i osipa. Lagano utrljaj bijeli dio zrele kore od banane na područje ujeda. Ovo smanjuje otok i olakšava bol.

Tretiranje bubuljica

Sa kore zrele banane sastruži bijele mesnate dijelove i napravi pulpu. Nanesi ovo na lice i drži pola sata, ostavljajući tako nutrijentima da smire kožu i smanje upalu. Enzimi izvlače toksine i obezbjeđuju vlagu za hidrataciju kože.

Tretiranje psorijaze

Psorijaza se javlja kada se životni ciklus ćelija kože ubrzava, prouzrokujući guste bijele mrlje na koži, koje variraju obimom i količinom. Korišćenje kore banane na koži omogućava anti-inflamatornim svojstvima da ublaže simptome. Takođe je od ključne važnosti izbjegavati namirnice kao što su alkohol i brza hrana, koje pogoršavaju stanje, te je potrebno duže vrijeme za liječenje.

 

Izvor: foodworldblog.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum