Trenutno čitaš
Komplimenti aktiviraju isti dio mozga kao i kad dobiješ novac

Komplimenti aktiviraju isti dio mozga kao i kad dobiješ novac

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Iskren  kompliment može ostaviti uticaj i godinama kasnije. Šta je to u komplimentima, što ih čini tako moćnim? Kada saznaš koliko su komplimenti značajni, češće ćeš udijeliti ljudima oko sebe komplimente, počni već danas!

Foto: unsplash

Rachel Sussman, psihoterapeutkinja i ekspert za odnose u New Yorku, rekla je da komplimenti pomažu ljudima, da se osjećaju priznatim i vidljivim – univerzalna ljudska potreba.

“Ljudi jednostavno žele da budu prepoznati i cijenjeni za dobro koje rade”, rekla je ona. “To čini da se osjećaju zaista dobro, kako o sebi tako i o osobi, koja ih je pohvalila.”

“Dobar kompliment ne mora biti povezan sa izgledom”, kaže Sussman. Hvaleći nekoga za osobinu karaktera, dostignuće ili napor koji oni ulože u nešto, kao što je pripremanje obroka, može imati dugotrajan efekat. Najvažnije je da bude iskreno.

Foto: unsplash

Tu je i naučni dokaz da je pohvala efikasan motivator. Komplimenti aktiviraju centre za nagrađivanje u mozgu, koji se nazivaju ventralni striatum i ventralni medijski prefrontalni korteks. Jedna studija je čak utvrdila, da je primanje komplimenta jednako uzbudljivo za mozak kao i primanje novca – i mozak ga doživljava kao “društvene nagrade”.

Pročitaj

“Ako ste jedan od onih ljudi, koji ne mogu da prihvate komplimente ili kažu: “Ne trebaju mi ​​komplimenti”, zaista biste trebali sagledati i pokušati shvatiti, zašto je to tako”, rekla je ona. To može ukazivati ​​na dublja pitanja vezana za nisko povjerenje ili samopoštovanje.

Već danas promijeni pristup prema drugima u smislu, da im ćešće udijeliš komplimente, nije teško i ništa ne košta!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum