Trenutno čitaš
Kolač od šljiva u sebi nosi miris kraja ljeta i početka jeseni

Kolač od šljiva u sebi nosi miris kraja ljeta i početka jeseni

Kolač od šljiva
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Postoji nešto posebno u kolačima od šljiva – voće koje u sebi nosi miris kraja ljeta i početka jeseni.

Ako tražiš jednostavan, ali atraktivan recept koji će donijeti toplinu doma i oduševiti goste, ovaj kolač je pravi izbor.

Sastojci:

  • 500 g zrelih šljiva, prepolovljenih i očišćenih od koštica
  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • Prstohvat soli
  • Cimet po želji
  • Šećer u prahu za posipanje
Kolač od šljiva
Foto: food52.com

Priprema:

Operi i prepolovi šljive, pa ih pospi s malo cimeta i šećera. Cimet će dodati poznati miris i ukus, a šećer će pomoći šljivama da puste svoj sok. U velikoj posudi umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobiješ svijetlu, pjenastu smjesu. Postepeno dodaj ulje, a zatim mlijeko. Smjesa treba biti glatka i homogena.

U drugoj posudi prosij brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Polako dodaj brašno u mokre sastojke i lagano miješaj dok se sve ne sjedini. Pripremljenu smjesu ulij u namašćen i pobrašnjen kalup. Na vrh posloži šljive s prepolovljenim stranama prema gore, lagano ih utisni u smjesu.

Kolač peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok čačkalica probodena kroz tijesto ne izađe čista. Nakon što se kolač ohladi, pospi ga šećerom u prahu za dodatnu dozu slatkoće i vizualni efekt.

Pročitaj
francuski tost

Ovaj kolač je najbolji kada se posluži mlak, uz kuglicu vanilin sladoleda.

Uživaj!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum