Trenutno čitaš
Ko je osvojio najviše nagrada Oskar u istoriji?

Ko je osvojio najviše nagrada Oskar u istoriji?

Filmska industrija se priprema za trijumfalni povratak na crveni tepih, jer se ovog vikenda održava 94. dodjela Oskara. Za petama Bafta dodjeli – koja je doživjela brojne pobjednike iznenađenja – iščekivanje se zaista zahuktava u Holivudu dok fanovi razmišljaju hoće li ih sačekati iznenađenja i na ovogodišnjoj dodjeli Oskara, slično Parazitovoj monumentalnoj nagradi za najbolji film 2019. godine.

najviše nagrada oskar
Foto: Andrew H. Walker/Getty Images

Netflixov “The Power Of The Dog”, “Belfast”, Nicole Kidman, Leonardo DiCaprio i mnogi drugi se bore za gong sljedećeg mjeseca, dok je nova nagrada, poznata kao #OscarsFanFavorite, omogućila korisnicima Twittera da glasaju i do 20 puta dnevno za svoje favorite, a pobjednik će biti proglašen tokom dodjele nagrada.

Dodjela Oscara bi trebala podijeliti 20 nagrada tokom večeri ovog vikenda, međutim, koji glumci, reditelji i pisci su osvojili najviše Oskara svih vremena?

Walt Disney – najviše Oskara u istoriji

Kao filmski producent Walt Disney je osvojio 22 zlatna kipića od 59 nominacija, što ga čini apsolutnim rekorderom u osvojenim nagradama Oskar.

Meryl Streep – najviše nominacija za Oskara

Meryl Streep drži rekord po broju nominacija za Oskara sa ukupno 21 nominacijom i tri pobjede. Streep važi za najbolju glumicu na svijetu trenutno.

najviše nagrada oskar
Foto: Jason Merritt/Getty Images
John Ford – najbolji reditelj

Američki filmski režiser John Ford drži rekord nagrada za najbolju režiju sa četiri kipića i danas je najpoznatiji po svojim vesternima – iako mu nijedan od njih zapravo nije osvojio Oskara. Legendarni režiser je pokupio nagrade za filmove kao što je “Informer”.

Daniel Day-Lewis – najbolji glumac

Daniel Day-Lewis trenutno drži rekord za najviše Oskara u kategoriji najboljeg glumca, s tri pobjede, a posebno za “Biće krvi”.

Sir David Lean – najbolja kamera

Engleski filmski režiser Sir David Lean ima dvije nagrade za najbolju kameru i pet pobjeda ukupno. Dva puta je osvojio nagradu i za najbolju režiju, osvajajući gongove za svoje filmove “Most na rijeci Kwai” i “Lawrence of Arabia”.

najviše nagrada oskar
Foto: Lee Celano/AFP/Getty
Woody Allen – najbolji originalni scenario

Woody Allen je osvojio tri Oskara za originalni scenario, za “Eni Hol” (zajedno sa Maršalom Brikmanom), “Hanu i njene sestre” i “Ponoć u Parizu”. Takođe je dobio zapanjujućih 16 nominacija u kategoriji.

Katharine Hepburn – najviše nagrada za glumu

Velika Katharine Hepburn je na vrhu liste za broj nagrada za glumu, nakon što je osvojila četiri nagrade za najbolju glumicu između 1933. i 1981. godine.

Pročitaj
Izazivači

“Titanik”, “Ben-Hur”, “Gospodar prstenova” – film sa najviše Oskara

Tri filma koja drže Ginisov svjetski rekord u osvajanju 11 Oskara su “Gospodar prstenova: Povratak kralja”, “Titanik” i “Ben-Hur”.

najviše nagrada oskar
Foto: starobserver.com.au
Alfred Newman – najbolja originalna muzika

Američki kompozitor Alfred Newman je ispred Džona Vilijamsa, sa devet osvojenih Oskara, posebno za “Kauboj i dama”.

Edith Head – najbolji kostimograf

Najpoznatija i najuspješnija holivudska kostimografkinja, Edith Head, pobijedila je osam puta i bila nominovana ukupno 35 puta, najviše u istoriji. Osvojila je nagrade za filmove “Sabrina”, ”Samson i Delilah” i “The Sting”.

Izvor: scotsman.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum