Trenutno čitaš
Klasici svjetske književnosti

Klasici svjetske književnosti

Donosimo ti listu knjiga, koje uvijek vrijedi pročitati, imati u svojoj mini biblioteci ili pokloniti dragoj osobi. Ove knjige nikad ne izlaze iz mode i uvijek im se možeš ponovo vratiti. Pogledaj listu naših prijedloga i uživaj u čitanju!

Foto: Otis & Clementine’s Books & Coffee
Daleko od razuzdane gomile, Tomas Hardi

Očaravajući klasik o ljubavi, strasti, žrtvi i rušenju mladalačkih snova i nadanja.
Slobodoumna i vatrena Vitsaveja Everdin došla je u Vederberi da preuzme najveće imanje u toj oblasti, nešto što nije bilo uobičajeno za žene tog vremena. Njen hrabri nastup i strastvenost privlače tri vrlo različita udvarača: bogatog zemljoposjednika Boldvuda, arogantnog narednika Troja i skromnog farmera Gabrijela Ouka. Svaki na svoj način uspijeva da uzdrma njene odluke i komplikuje joj život, a u neobičnom obrtu sudbine upravo će njena neodlučnost ugroziti stabilnost čitave zajednice.
Veličanstvena priča koja će te opčiniti neobičnim obrtima sve do poslednje strane. Obavezno štivo za sve nepopravljive romantike.

 

 

Život mona Lize, Pjer La Mir

Remek-djelo Pjera la Mira skida veo misterije sa nježne renesansne ljubavne priče i otkriva nam tajnu Mona Lize, žene zagonetnog osmjeha koju je Leonardo da Vinči učinio besmrtnom.
Ko je bila Liza de Gerardini koja je vijekovima zanimala svijet i izbjegavala sva pitanja osmjehom svojih blagih smeđih očiju? Zašto se ta bogata djevojka sa petnaest godina udala za udovca koji je bio mnogo stariji od nje? Zašto je pozirala za portret koji njen muž nije poručio, koji nikad nije posjedovao i na kojem je naslikana bez burme, kose spuštene niz lice, što je bilo potpuno neprilično za jednu uvaženu matronu?
I kako to da je Vinči slikao tu firentinsku domaćicu, on koji skoro nikog nije poznavao u Firenci poslije dvadeset godina odsustva iz toga grada? Zašto je provodio bezbrojne časove radeći na jednom tako malom komadu topolovine, on koji svoja najveća djela nije dovršio? I to u najdramatičnijem periodu svoga života, kad je pokušavao da promijeni tok rijeke Arno i kad je bio zauzet umjetničkim dvobojem s Mikelanđelom?

 

Dama s kamelijama, Aleksandar Dima Sin

Ta mi je ljubav toliko poremetila život da su mi trenuci koje sam provodio daleko od Margerite bili dugi kao godine, te sam osjećao potrebu da ih sagorim na plamenu bilo kakve strasti i da ih proživim tako brzo da ih i ne zapazim.
Zaljubivši se u čuvenu parisku kurtizanu Margeritu Gotje, advokat iz ugledne porodice Arman Dival uspjeva da u njoj dotakne preostali djelić čistog srca i uvjeri je da ljubav može biti bezuslovna. Međutim, uprkos dubokoj ljubavi, strasti i požudi, dogodiće se preokret koji niko nije očekivao. Može li ljubavni zanos biti jači od stega koje nameće društveni poredak?
Junaci ove priče upoznaće se sa svim licima ljubavi, od najljepšeg do najružnijeg. Kada više ne budu mogli da vladaju sopstvenim srcem, ono će zavladati cijelim njihovim bićem. Tada će se njihova ljubav pretočiti u nadu, pa u san, a na kraju, u iskupljenje života.

 

Džejn Ejr, Šarlot Bronte

U vrijeme kada je objavljen, najpoznatiji roman Šarlot Bronte izazvao je burne reakcije zbog temperamentne prirode glavne junakinje i njenog prilično nezavisnog stava za doba kada se od žena očekivala poniznost i poslušnost.
Siromašna Džejn Ejr usamljeno je siroče koje živi u kući gospođe Rid, koja sestričinu svog pokojnog muža posmatra kao nepotreban teret i ne propušta priliku da joj to i pokaže. U internatu za djevojčice, Džejn se susreće sa još većom okrutnošću nego u ujninom domu, ali uspijeva i da stekne prijatelje i razumijevanje koje do tada nije iskusila. Nakon školovanja, prihvata posao guvernante na Tornfildu, velikom gospodskom imanju, gdje prvi put u životu pronalazi i ljubav. Ipak, izabranik njenog srca, nepredvidivi i mračni gospodin Ročester, ima tajne koje mogu da upropaste snove jedne mlade djevojke o ljubavi.
Sa jednom od najsmjelijih heroina književnosti i hrabrim izborima koje pravi, ovaj bezvremeni roman Šarlot Bronte nastavlja da očarava i inspiriše čitaoce širom svijeta.

 

Ema, Džejn Ostin

Ema je pametna, lijepa, bogata i pomalo razmažena. Sama je i savršeno zadovoljna svojim životom – nimalo ne osjeća potrebu da voli i bude voljena. Iako je imuna na muški šarm, ništa je ne uveseljava više nego da se petlja u ljubavni život drugih ljudi. Oglušivši se o upozorenja svog dobrog prijatelja, Ema odlučuje da se bavi provodadžisanjem: određuje sebi zadatak da svojoj štićenici, ljupkoj Harijeti, pronađe dragog.
Nažalost, Ema ne uviđa da joj to baš i ne ide od ruke, te više puta dovodi Harijetu u zabludu. Zbog takve jedne omaške, sirota će se štićenica razboljeti zbog ljubavi, a Ema i ne sluti da se i sama može obresti u mreži koju tako pažljivo plete drugima.
Remek-djelo Džejn Ostin o strasti, ljubavi i nesporazumima koji nastaju kada se miješamo u tuđe živote.

 

Gospođa Bovari, Gistav Flober

Ema Bovari zarobljena je u braku sa seoskim ljekarom dok potajno sanja o životu ispunjenom luksuzom i strastima. Ugušena dosadom provincijskog okruženja, mlada ljepotica jedini bijeg pronalazi u sentimentalnim romanima gdje junaci žive isključivo zarad romanse i uzvišenih osećanja.
Kada život ne ispuni očekivanja djevojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovjekom skromnih dometa – ona ga više ni ne smatra vrednim življenja.
Riješena da nešto promijeni, Ema svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemjernom i ograničenom društvu uvijek najprije stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan…
“Nosi me, vodi me, hajdemo! Tebi, tebi! Sva moja ljubav i svi moji snovi!”
Gospođa Bovari pravo je remek-djelo realizma, koje je sablaznulo čitaoce kada je prvi put objavljeno, a do današnjeg dana ostaje neprevaziđena kritika kako pojedinaca tako i društva.

Pročitaj

 

Ljubavnik Ledi Četerli, D.H. Lorens

Naše doba je u suštini tragično, i zato odbijamo da ga shvatimo kao takvo. Došlo je do sloma, nalazimo se među ruševinama, počinjemo da gradimo nova mala staništa, gajimo nove male nade. To je prilično težak posao: nema više ravnog puta prema budućnosti, a prepreke ili obilazimo ili se pentramo preko njih. Moramo da živimo, ma koliko se nebesa obrušavala.
Ovim riječima počinje nadasve šokantno djelo kojim je Lorens, kao malo koji pisac u svijetu književnosti, podigao mnogo prašine. Izdavači su u rukama držali rukopis koji nisu mogli mirne savjesti pustiti u štampu, a da ga prethodno nisu očistili od prljavština kojima nije bilo mesta u moralno besprekornom društvu kakvo je bilo viktorijansko.
Meke smeđe kose i krupnih očiju, Konstans Četerli je naizgled jednostavna djevojka koja zrači nekom neuobičajenom energijom. Ipak, duboko je nesrećna, zarobljena u ulozi supruge čovjeka koji je iz rata izašao kao invalid i u kojem sada postoji samo praznina bezosećajnosti. Međutim, kada se bude našla u zagrljaju naočitog lovočuvara Olivera Melorsa, usamljenika svoje vrste, koji u njoj ne vidi samo predmet želje, nego i mladu ženu usamljenu poput njega, ledi Četerli će se uvjeriti da je ipak moguće uživati u životu i osetiti trijumf strasti i zadovoljstva.

 

Orkanski visovi, Emili Bronte

Remek-djelo engleske i svjetske književnosti, jedna od najljepših ljubavnih priča svih vremena.
Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrječnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca.
Hoće li se duhovi Orkanskih visova ikada umiriti?
Usamljena vresišta sjeverne Engleske. Dvije porodice, dva suprotstavljena svijeta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnjevom osvete, pripovijedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima.
Ova tragična ljubavna priča, burna poput sjevernog vjetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dve generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svijetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije. Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi

 

Izvor: knjizare-vulkan.rs

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum