Trenutno čitaš
Kesten pire je jesenja delicija koju moraš probati

Kesten pire je jesenja delicija koju moraš probati

kesten pire
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Jesen je doba kada priroda pruža pregršt plodova i inspiriše nas da istražimo nove recepte. Jedan od omiljenih jesenjih specijaliteta je kesten pire, kremasta i ukusna poslastica koja će te očarati svojim bogatim okusom i toplinom. 

Donosimo ti recept za pripremu ove poslastice kod kuće.

Sastojci: 

  • 500 g kestena
  • 1 šolja mlijeka
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 kašika putera
@msritaszucs

Priprema:

Svaki kesten zareži na 1 mm dubine prije nego što ih staviš u posudu. To će ti pomoći da ih lakše oguliš nakon kuhanja. Stavi kestene u šerpu i prelij toplom vodom. Neka voda proključa i kuhaj kestene oko 15-20 minuta. Kad su gotovi, procijedi ih i ostavi da se malo ohlade. Nakon što su se kesteni ohladili, oguli ih.

U posudi, pomiješaj mlijeko, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Stavi ovu smjesu na vatru i pusti je da proključa. Dodaj oljuštene kestene u mlijeko. Kuhaj ih na laganoj vatri oko 10-15 minuta, povremeno miješajući. Kesteni će postati mekani i upiti slatku aromu vanilin šećera.

Sada je vrijeme da pretvoriš kestene u kremasti pire. Koristi štapni mikser ili blender da izmiksaš kestene dok ne dobiješ glatku smjesu. Ako je smjesa previše gusta, možeš dodati malo više mlijeka, ali oprezno da ne postane prerijetka.

Pročitaj
punč

Kada postigneš željenu konzistenciju, umiješaj kašiku putera u kesten pire. Puter će dodati bogatstvo i sjaj poslastici.

Ovu poslasticu možeš jesti toplu ili hladnu, u zavisnosti od preferencija. Posluži u lijepoj posudi i po želji pospi dodatnim šećerom u prahu ili cimetom za dodatnu aromu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum