Ultra Ukusno

Kesten cheesecake idealan za jesen!

Kesten Cheesecake je poslastica kojoj je teško odoljeti, a slavna poslastičarka Nigella Lawson ima provjereni recept koji ne prestaje oduševljavati gurmane širom svijeta. Sigurni smo da će te ovaj recept oduševiti! Pripremi ovu poslasticu tokom predstojećih jesenjih dana i iznenadi drage osobe.

Foto Getty Images

Od sastojaka ti je potrebno:

Baza:

  • 250 g keksa Digestive,
  • 50 g omekšanog maslaca,
  • 1 kašika kesten pirea.

Krema:

  • 500 g krem sira,
  • 125 g šećera,
  • 3 velika jaja,
  • 3 žumanjka,
  • 175 ml kiselog vrhnja,
  • 1 kašičica soka od limuna ili limete,
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije,
  • 2 kašike ruma,
  • 350 g zaslađenog kesten pirea.

Sirup:

  • 80 ml vode,
  • 60 ml ruma,
  • 1 kašika kesten pirea,
  • 15 g maslaca.

Priprema se odvija u par koraka:

Zagrij rernu na 180 °C, a zatim zagrij vodu za parnu kupelj. Usitni keks, izmrvi pire i pomiješaj sa omekšanim maslacem, dok ne dobiješ mrvičastu smjesu, pa je usitni u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima, te prebaci u frižider dok ne napraviš kremu.

Izmiješaj kremasti sir pa dodaj šećer. Postepeno dodaj jaja te ih žustro miješaj u smjesu, dok se svi sastojci ne povežu. Dodaj vrhnje, sok limuna, ekstrakt vanilije i rum pa ponovno izmiješaj. Dodaj kesten pire, pa izmiješaj. Smjesa ne mora biti posve glatka. Raširi nekoliko velikih komada folije, pa na sredinu stavi kalup. Priljubi foliju uz rub kalupa i na vrhu dodatno stisni uz rub. Prema potrebi možeš zavezati obruč kuhinjskim koncem.

U kalup sipaj smjesu od kestena, te ga stavi u lim za pečenje. Ulij zagrijanu vodu do polovine kalupa u kojem je kolač, a zatim peci 60 minuta. Torta je gotova kad joj je sredina još uvijek lagano drhtava. Rernu oprezno otvaraj, jer će biti puna pare, a kalup izvadi iz lima pa prebaci na podložak. Ostavi kolač u frižideru preko noći pa ga sutradan izvadi iz kalupa. Ostavi ga na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Prije posluživanja kolač ukrasi karamelom, čokoladom ili sirupom. Sirup skuvaj malo ranije – pomiješaj sve sastojke i zagrij ih. Kad prokuha i malo se zgusne, te ohladi na sobnu temperaturu, prelij kolač sirupom.

Uživaj u ovom jedinstvenom ukusu!

Slični članci

Kako se pravi originalni švajcarski sir ementaler

Ultra magazin

Brzo i lako: Gusta čorba od crvene leće

Ultra magazin

Idealan prilog uz tvoje omiljeno jelo!

Ultra magazin