Trenutno čitaš
Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ pokrenula je promotivnu kampanju za podizanje svijesti javnosti o nedostacima Ustava BiH i važnosti rodne ravnopravnosti u svim segmentima života koji su od velikog društvenog značaja za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine. „Kojeg je roda Ustav?“ je pitanje koje postavlja ova kampanja. Za potrebe kampanje kreirani su zanimljivi video sadržaji, objave i poruke, koje su plasirane na društvene mreže Inicijative u želji da se podigne svijest društva o ovoj veoma važnoj temi.

kojeg je roda ustav

Ustav je temeljni pravni akt jedne države, kojim su definisana prava svih njenih građana, uključujući i muškarce i žene. Zašto onda nema žena u Ustavu Bosne i Hercegovine? Ustav Bosne i Hercegovine je jedini u regionu i među rijetkima u Evropi, koji ne garantuje rodnu ravnopravnost.

Iako žene čine više od polovine stanovištva u BiH, te su danas, u 21. vijeku, uspješne na svim poljima društvenog života ove zemlje, ima ih u svim profesijama i na različitim funkcijama, njihovi talenti, znanja i dostignuća, kao i potrebe još uvijek nisu prepoznate i vrednovane na adekvatan način. Žene nisu vidljive ni u Ustavu BiH.

kojeg je roda ustav

Građanke BiH su u mnogim segmentima života i rada diskriminisane i shodno tome, Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“, kao svoje prioritete postavlja sljedeće zadatke: proširenje Kataloga prava odredbama u vezi sa jedinstvenom zdravstvenom, socijalnom i porodičnom zaštitom; upotrebu rodno – senzitivnog jezika u Ustavu BiH i uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH, radi postizanja pune rodne ravnopravnosti.

Incijativa „Građanke za ustavne promjene“ je nastala 2013. godine i okuplja organizacije civilnog društva, aktiviste i aktivistkinje, koji svakodnevno rade na podizanju svijesti o razumijevanju pojmova pola i roda, mira, slobode i ljudskih prava, te se zalaže za promjenu Ustava BIH iz rodne perspektive i perspektive ljudskih prava.

kojeg je roda ustav

Pročitaj

Članice Inicijative se zalažu za rodno osjetljive reforme Ustava BiH kako bi se osiguralo jednako i zakonito učešće žena i muškaraca u privatnom i javnom životu jer su i muškarci i žene punopravni građani i građanke ove zemlje.

Rodna ravnopravnost mora da počne od najvišeg akta države Bosne i Hercegovine, a to je Ustav BiH.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum