Trenutno čitaš
Kako su kostimografi pažljivo rekonstruisali šik garderobu Anne Delvey

Kako su kostimografi pažljivo rekonstruisali šik garderobu Anne Delvey

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Do sada ste vjerovatno čuli stvarnu priču o Anni Delvey (pravim imenom Anna Sorokin), koja je osuđena 2019. godine pod optužbom za pokušaj velike krađe, krađu drugog stepena i krađu usluga. Od 2013. do 2017. ubijedila je elitu Manhattna da pomisli da je njemačka nasljednica. Prevarila je banke, hotele i poznanike, dok je tobože prikupljala sredstva za Fondaciju Anna Delvey, centar savremene umjetnosti iz njenih snova. Ogromni računi su ostali neplaćeni u tom procesu; novac pozajmljen od prijatelja nikada nije vraćen. (Do danas, Delvey je i dalje u imigracionom limbu, a trenutno je u pritvoru u ICE-u. Prošle godine je završila svoju krivičnu kaznu, ali sada čeka deportaciju u Njemačku.)

NETFLIX

U drugoj epizodi nove Netflix serije koju je kreirala Shonda Rhimes, Inventing Anna – koja prati uspon i pad Anne Delvey, najzloglasnije prevarantice u New Yorku – Anna (koju glumi Julia Garner) spontano putuje na Ibizu da se ukrca na jahtu prijatelja na nekoliko dana. Ona stiže ogromnim brodom odjevena u pripijenu crvenu haljinu Alexander McQueen. Izgled je upotpunjen svilenim šalom vezanim oko glave poput babuške, ogromnim sunčanim naočalama i Dior torbom sa izvezenim njenim imenom. Izuzetno glamurozna odjeća pokazuje šta možete kupiti gotovinom stečenom na prevaru – pod uslovom da prevarite dovoljno Njujorčana, naravno.

Epstein/Netflix © 2021

Ako se predstavljate kao njemačka nasljednica, morate se obući za ulogu. Kostimografi Lyn Paolo i Laura Frecon započeli su svoje istraživanje tako što su duboko zaronili u Delveyin Instagram nalog, gdje je često objavljivala selfije svojih dizajnerskih odjevnih predmeta, kao i čitajući njen viralni profil novinarke Jessice Pressler.

Netflix

„Guglali smo i vrebali prijatelje koji su bili označeni – i onda smo pokušali da uskladimo svaki njen izgled koliko smo mogli,” kaže Frekon. „Čak smo rekreirali i malu crnu bomber jaknu koja je spomenuta [u članku] i koja je bila i na mnogim njenim Instagram fotografijama.”

NETFLIX

Delveyin modni izbor evoluira kroz seriju kako bi naglasio suštinu njenog karaktera. Kao ljubiteljka mode i njujorškog uličnog stila, Annin stil počinje kao mladalački i grafički. Ona nosi upečatljivo Dolce odijelo s cvjetnim printom dok pregledava umjetničku galeriju u jednoj ranoj sceni. Ali njena garderoba se polako počinje mijenjati dok se Delvey infiltrira u glamurozniji krug visoke klase.

Pročitaj
weleda

„Njen stil postaje skromniji i konzervativniji, tako da se može ozbiljno shvatiti u tom poslovnom svijetu“, kaže Paolo. Odlučili su je obući u diskretniju odjeću marki poput Oscar de la Renta, Chanel, Givenchy, Prada, Gucci, Valentino i Celine. Projekat je bio posao iz snova kako za kupce, tako i za glumicu Juliu Garner. „Ona bi ušla, mi bismo imali 10 polica za odjeću, a ona bi samo sijala“, kaže Paolo. „Htjela bi da isproba sve na sebi!“

NETFLIX

Za zrelije, sekundarne likove u Delveyjevom krugu, u međuvremenu, kupci su veliku inspiraciju dobili od njujorških “dama koje ručaju”. “Sve je kurirano. Nakit se slaže sa jaknom koja odgovara noktima”, kaže Paolo. Iako je svaki lik, bez obzira koliko veliki ili mali, imao mnogo opcija za odjeću. “Počeli smo kontaktirati naše prijatelje iz svijeta mode i tražiti od njih da nam daju komade koji još nisu izašli. Željeli smo da budemo ispred svih.”

Dodali su da su mnogobrojne rasprave s novinarkom Jessicom Pressler i stalno ponovno čitanje njene priče bili ključni za razumijevanje onoga što je moglo biti u Anninoj garderobi iz stvarnog života. “Jessica je bila od neprocjenjive važnosti za istraživanje – čak i do onoga što je Ana nosila kada je uhapšena (Chanel)”, kaže Paolo. „Radili smo mnogo istraživanja samo pokušavajući da otkrijemo ko je ona. Ali mislim da je to cijela poenta serije – niko zapravo ne zna ko je Ana.”

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum