Trenutno čitaš
Kako su Adidas Samba patike postale nova omiljena modna obuća trendseterica

Kako su Adidas Samba patike postale nova omiljena modna obuća trendseterica

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Adidas Samba patike nikako nisu novina. Prvo dizajnirane 1950-ih kao kopačke za fudbal – minimalni stil s gumenim đonom i tri trake s potpisom marke, često izrađene od mješavine kože i antilopa — provele su više od 70 godina u liniji omiljenih patika ovog atletskog brenda. Ali tokom prošle godine, a najuočljivije u posljednjih nekoliko mjeseci, Samba patike su se pojavile kao must have odabir trendseterica poput Belle Hadid, Kendall Jenner, Hailey Bieber i Kaie Gerber.

Getty images

“Primijetili smo primjetan porast ponude i potražnje za Sambom,” potvrđuje Aniza Lall, SVP komercijale u Stadium Goods, gdje je prodaja patika porasla preko 600% od juna.

Iako je to veliki uspon za patike koje postoje već decenijama, to nije sasvim iznenađujuće: Samba model je sada dostupan u privlačnijim iteracijama koje privlače i muškarce i žene.

Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images; Arnold Jerocki/Getty Images; Gotham/GC Images

Pored originalnih boja, modni svijet se zaklinje u stilove londonske dizajnerice Grace Wales Bonner, koja je za svoju sezonsku saradnju s Adidasom objavila divne verzije u uzbudljivim nijansama. Njena izdanja Sambe su inspirisana njenim naslijeđem i širokim spektrom referenci, od britansko-jamajčanske zajednice u Londonu 70-ih i Jamajke ranih 80-ih do dancehall muzike. „Samba patike imaju bogato fudbalsko naslijeđe i prirodno su integrisale i transformisale garderobu mnogih kulturnih ikona“, rekla je Bonner za Vogue, dodajući da je „prirodni izbor“ da ih uvrsti u svoje kolekcije.

Pinterest

Sada se adidas Football udružio sa šest svojih najpopularnijih klubova kako bi predstavio kolekciju adidas Samba “Football Club”. Juventus, Arsenal, Austin, Bayern Munich, Manchester United i Real Madrid. Koristeći ključne boje svakog tima, adidas slavi svoje klubove, a istovremeno uključuje i njihove logotipe na jeziku patika.

adidas

Gucci je zauzeo drugačiji pristup tako što je ponovo osmislio Adidasove patike Gazelle, koje su sličnog stila kao i Samba, i brzo su postale glavni element Harry Stylesove Love On Tour garderobe. Nažalost, ovi stilovi imaju malo veću cijenu od originalnih 75 dolara.

Tanka silueta patike usmjerena na udobnost je odmak od zdepastog trenda patika koji smo vidjeli kako dominira posljednjih nekoliko godina, pa možda ove patike označavaju novu eru. Generalno, retro patike se najavljuju kao must have za iduću sezonu.

STYLE DU MONDE

Bilo da se radi o trendu koji traje nekoliko mjeseci ili nekoliko godina, poželjećeš se dočepati para, i to brzo. Patike se brzo rasprodaju na gotovo svim online shoppovima gdje se mogu naći.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum