Trenutno čitaš
Kako smanjiti hormon stresa je trend kojim je TikTok trenutno opsjednut

Kako smanjiti hormon stresa je trend kojim je TikTok trenutno opsjednut

Hronični stres

S vremena na vrijeme, u svijetu wellnessa pojavi se novi trend. U posljednje vrijeme na društvenim mrežama trend koji je postao viralan je o tome kako smanjiti kortizol – hormon stresa. Haštagovi #cortisollevels i #howtoreducecortisol imaju ukupno 140 miliona pregleda na TikToku i dalje se povećavaju. Svi su, čini se, odjednom veoma zabrinuti zbog takozvanog “hormona stresa”.

Naravno, nije veliko iznenađenje da su TikTokeri opsjednuti zdravljem skrenuli pažnju na kortizol, a ako je suditi po viralnosti na društvenim mrežama čini se da smo pod većim stresom nego što smo ikada bili. Zapravo, samo 6% nas može reći da nikada nismo bili pod stresom. Pronaći naš zen teže je nego ikad – 1 od 5 odraslih osoba u tvrdi da se svaki dan osjeća pod stresom. Drugim riječima, naš stres brzo postaje hroničan.

@nikkireed

It’s women’s month! So let’s chat about Cortisol levels being high, what symptoms they may be causing, and what can help! #fyp #cortisol #cortisollevels #healthandwellness #womensmonth #womensday #womenshealth @The Absorption Company

♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ – SoBerBoi

 

Šta je uopšte kortizol?

Prije svega, šta je zapravo kortizol? Da, svi ga znamo kao “hormon stresa”, ali kakva je njegova uloga u tijelu i kako nastaje? Kortizol je hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde. Većina ljudi je svjesna uloge kortizola u odgovoru na stres, ali važno je napomenuti da to nije loš hormon. Kortizol je neophodan za život zbog svoje vitalne uloge u metabolizmu, imunološkoj funkciji, regulaciji šećera u krvi, kontroli krvnog pritiska i još mnogo toga.

Drugim riječima, kortizol, na odgovarajućim nivoima, ključni je dio našeg ukupnog zdravlja. Kada smo u režimu „bori se ili bježi“ – što se može dogoditi kada smo fizički ili psihički pod stresom – nivoi kortizola će porasti. Drugim riječima, kortizol je odgovor na naš stres – on ga ne uzrokuje.

Hronični stres
Foto: marieonee

Opasnosti od visokog nivoa kortizola

Svako ima visok nivo kortizola s vremena na vrijeme – možda tokom intenzivnog treninga ili tokom stresnog radnog poziva. Ovi skokovi kortizola su dio prirodnog regulatornog sistema našeg tijela. Međutim, ako naši nivoi kortizola ostanu visoki, to može postati zdravstveni problem.

Ako su nivoi kortizola visoki dugo vremena, to može uzrokovati dijabetes, debljanje, osteoporozu, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti, depresiju i još mnogo toga.

Postoje dva različita uzroka visokog kortizola – način života i medicinski. Uzrok načina života bi bio hronični stres. Ovo se može manifestovati simptomima kao što su glavobolja, anksioznost, depresija, problemi sa crijevima, razdražljivost, umor, visok krvni pritisak i još mnogo toga.

Međutim, postoje i medicinska stanja koja mogu dovesti do hronično visokog kortizola. Cushingov sindrom je medicinsko stanje u kojem osoba ima značajno povišen nivo kortizola. Ovi pacijenti doživljavaju mješavinu simptoma, koji mogu uključivati ​​visok krvni pritisak, lako stvaranje modrica, slabost mišića, prekomjernu dlakavost na tijelu, debljanje, promjene raspoloženja ili seksualnu disfunkciju.

Pročitaj

Hronični stres
@aimazin

Kako smanjiti kortizol

Budući da stres uzrokuje skok kortizola (a ne obrnuto), rješavanje korijena problema je ključ umjesto da odmah pribjegavamo wellness trikovima za snižavanje kortizola na koje možemo naći na TikToku.

Ako je povećani nivo kortizola povezan sa stresom, onda bi prva stanica bila liječenje glavnog uzroka kroz tehnike upravljanja stresom. S obzirom na to, stres je složena tema i sveobuhvatni pristupi ne funkcionišu jer su uzroci stresa obično višefaktorni.

Strategije upravljanja stresom zavise od izvora stresa i moraju biti individualizovane. Prijedlozi uključuju zdravu uravnoteženu ishranu, redovan trening, davanje prioriteta spavanju, vođenu meditaciju, rad s disanjem, pauze na poslu, povezivanje s prijateljima i porodicom uveče ili vikendom, vođenje dnevnika ili uživanje u hobijima.

Hronični stres
@project.beau

Zdrave navike za održavanje nivoa kortizola tokom dana

Dok bi prva tačka poziva uvijek trebala biti rješavanje stresa, wellness trikovi koje vidimo na TikTok-u takođe mogu biti korisni za održavanje zdravih nivoa kortizola tokom dana.

Sve, od zdrave uravnotežene prehrane s nemasnim proteinima, složenim ugljikohidratima, masnom ribom i raznolikom paletom voća i povrća, preko ograničavanja kofeina, do održavanja redovnog rasporeda spavanja može pomoći.

Smanjenje kortizola nije samo najnoviji wellness trend – to je bitan dio održavanja ravnoteže i zdravlja u našem svakodnevnom životu. Kroz razumijevanje uzroka i upravljanje stresom na efikasan način, možemo bolje kontrolisati naše nivoe kortizola i poboljšati opšte blagostanje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum