Trenutno čitaš
Kako prepoznati “Red Flags” u ranim fazama veze i dopisivanja?

Kako prepoznati “Red Flags” u ranim fazama veze i dopisivanja?

red flags u vezi

Upoznavanje može biti uzbudljivo putovanje ispunjeno uzbuđenjem, iščekivanjem i mogućnošću pronalaska posebne osobe. Međutim, takođe može biti lavirint pun potencijalnih zamki, zabluda, razočarenja i patnje, pogotovo u početnim fazama veze ili izlaženja, kada se komunikacija uglavnom odvija putem slanja poruka.

Dok je prirodno osjećati leptiriće i uzbuđenje kada upoznaješ nekoga novog, ključno je držati oči otvorene za bilo kakve signale upozorenja – takozvane Red Flags, koje mogu ukazivati na potencijalne probleme u budućnosti. Evo kako prepoznati i navigirati tim signalima upozorenja, posebno u početnim fazama upoznavanja i slanja poruka.

Instagram/@lnnyblog

Prepoznavanje signala upozorenja, red flags, u ranim fazama upoznavanja, pogotovo putem slanja poruka, ključno je za zaštitu tvog mentalnog i emocionalnog blagostanja i uspostavljanje zdravih granica u odnosima. Pažljivim praćenjem načina komunikacije, povjerenjem svojoj intuiciji, instinktima i posmatranjem kako se tvoj potencijalni partner ponaša, možeš navigirati kroz pejzaž upoznavanja s povjerenjem i jasnoćom.

Zapamti da zaslužuješ biti trtiran/tretirana s poštovanjem, iskrenošću i ljubaznošću u bilo kojem odnosu i nemoj oklijevati otići sa ljubavnog sastanka ili iz ljubavne veze, te prekinuti kontakt, ako se pojave signali upozorenja – Red Flags poput ovih u nastavku…

Instagram/@atticuspoetry

Obrati pažnju na obrasce komunikaciju

U ranim fazama upoznavanja, komunikacija se uglavnom odvija putem slanja poruka. Pažljivo obrati pažnju na to kako tvoj potencijalni partner komunicira. Da li su samo odgovori na poruke ili je osoba  angažovana u odgovoru ili te često ostavlja u neizvjesnosti satima ili danima? Konzistentna komunikacija je znak interesa i poštovanja. Ako neko često nestaje bez objašnjenja, to može biti signal upozorenja, koji ukazuje na to da možda osoba nije ozbiljna u vezi sa uspostavljanjem ili produbljivanjem veze.

Kvalitet umjesto kvaniteta

Iako je česta komunikacija važna, kvalitet komunikacije je jednako važan, ako ne i više. Tražiš značajne razgovore u kojima obje strane aktivno učestvuju i dijele lične vrijednosti i uvide. Ako razgovor djeluje površno ili jednostrano, to može ukazivati na nedostatak pravog interesa ili kompatibilnosti.

Instagram/dirtysoulsunite

Vjeruj svom instinktu

Tvoja intuicija je moćan alat, kada je riječ o upoznavanju. Ako ti nešto ne odgovara ili ti ne sjeda dobro, nemoj to ignorisati. Signali upozorenja mogu se manifestovati na suptilan način, poput nekonzistentnog ponašanja ili izbjegavanja. Vjeruj svojim instinktima i nemoj oklijevati adresirati bilo kakve brige ili sumnje, koje možda imaš.

Pazi na neusklađenosti i nekompatibilnosti

Obrati pažnju na bilo kakve neusklađenosti u onome što tvoj potencijalni partner kaže u odnosu na ono što radi, prati riječi i djela. Na primjer, ako tvrdi da cijeni iskrenost i transparentnost, ali često izbjegava pitanja ili izbjegava razgovor o određenim temama, to može biti znak neiskrenosti ili skrivenih agendi. Djela govore jače od riječi, stoga posmatraj kako se ponaša da utvrdiš jesu li djela te osobe u skladu sa riječima.

@ootdmagazine

Postavi i poštuj svoje granice

Zdravi odnosi temelje se na međusobnom poštovanju i razumijevanju zdravih granica u odnosima. Ako tvoj potencijalni partner stalno prelazi tvoje granice ili ignoriše tvoje želje i preferencije, to je jasan signal upozorenja koji ukazuje na nedostatak poštovanja prema tvojoj autonomiji. Ne kompromituj svoje vrijednosti ili svoju udobnost radi veze.

Oprez sa “Love Bombing”

To je manipulativna taktika u kojoj te neko preplavljuje prekomjernom naklonošću, komplimentima i pažnjom u ranim fazama upoznavanja. Iako to može inicialno biti laskavo, to može biti znak kontrolišućeg ili manipulativnog ponašanja. Obrati pažnju ako tvoj potencijalni partner brzo ulazi u izjave ljubavi ili predanosti prije nego što te zaista upozna.

@ootdmagazine

Pazi na znakove kontrolišućeg ponašanja

Kontrolišuće ponašanje može se manifestovati na različite načine, poput ljubomore, posesivnosti ili pokušaja diktiranja tvojih postupaka ili izbora. Obrati pažnju na bilo kakve znakove kontrolišućeg ponašanja, posebno u načinu na koji reaguju na tvoje interakcije s drugima ili na vašu nezavisnost.

Pročitaj
srodna duša

Vjeruj, ali uvijek provjeri

Iako je važno vjerovati svom partneru, jednako je važno provjeriti informacije koje pruža. Operno sa neusklađenostima u njihovim pričama ili sumnjivim ponašanjem, koje može ukazivati da nešto skriva. Povjerenje se stiče vremenom kroz dosljedne postupke i iskrenost.

Instagram/@eysey

Obrati pažnju na tretman te osobe prema drugima

Pazi kako potencijalni partner tretira druge, poput osoblja u restoranima, članova  porodice ili prijatelja. Ponašanje osobe prema drugima može biti odraz karaktera i ličnih vrijednosti. Ako pokazuju nepoštovanje, bijes ili prezir prema drugima, to je znak upozorenja da možda ne cijene empatiju ili ljubaznost u odnosima.

Potraži povratne informacije od pouzdanih prijatelja

Ponekad vanjska perspektiva može pružiti vrijedne uvide u ponašanje potencijalnog partnera. Ne oklijevaj potražiti povratne informacije od pouzdanih prijatelja ili članova porodice koji te dobro poznaju. Oni mogu primijetiti znakove upozorenja, koje možda propuštaš ili ponuditi vrijedne savjete na temelju vlastitog iskustva.

 

Naslovna fotografija: Instagram/ @snejanajens

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum