Trenutno čitaš
Kako postaviti granice i očuvati emocionalno zdravlje u “epidemiji” narcizma?

Kako postaviti granice i očuvati emocionalno zdravlje u “epidemiji” narcizma?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U današnjem društvu, sve smo više svjedoci pojave narcizma. Bilo da se radi o osobi iz našeg privatnog života, radnom okruženju ili javnoj ličnosti, narcisoidne tendencije postaju sve vidljivije, a epidemija ega sve raširenija.

Tako se stvorila i epidemija narcisizma koja postaje sve prisutnija. Ova pojava može imati ozbiljne posljedice na našu psihološku dobrobit i međuljudske odnose.

@atyourtaste

Šta je narcizam?

Narcizam je kompleksan koncept koji se koristi za opisivanje osoba koje pokazuju izražene karakteristike samoljublja, sebičnosti i nedostatka empatije prema drugima. Narcisoidne osobe često imaju prenapuhano mišljenje o sebi i često teže potvrdi i divljenju drugih. Iako je svako ponekad sklon osjećati se posebnim, narcisoidne osobe su emotivno nedostupne i lišene bilo kakve empatije i osjećaja za druge ljude.

Suočavanje s narcisoidnim osobama može biti izazovno, ali uz postavljanje jasnih granica i očuvanje vlastitog emocionalnog zdravlja, postoji način da se sa njima nosimo na konstruktivan način. Evo nekoliko ključnih koraka kako se nositi sa narcisoidnom osobom i zaštititi svoje emocije i sačuvati mentalno zdravlje.

Emocionalna distanca je najvažniji korak kada je u pitanju odnos sa narcisom. Ako imamo posla s ovakvom osobom, važno je naučiti kako zadržati emocionalnu distancu. To znači da ne ulazimo u bilo kakve emotivne konflikte, ne dozvoljavamo da njihova emocionalna nestabilnost utiče na našu emocionalnu ravnotežu. Ovo ne znači da treba postanemo hladni ili bezosjećajni, već jednostavno izbjegavati upadanje u njihovu dramu i emocionalne manipulacije.

@alisontoby

Postavljanje granica za narcisoidne osobe mora biti doslijedno. Oni su često skloni testiranju granica kako bi vidjeli da li ćemo povući ili promijeniti svoje odluke. Važno je ostati doslijedan u svom stavu i jasno pokazati netoleranciju na njihove toksične obrasce ponašanja.

Pročitaj

Narcisoidne osobe često pokušavaju izazvati emocionalne reakcije kod drugih. Mogu koristiti provokacije, manipulacije i igre kako bi nas doveli do tačke gdje gubimo kontrolu nad svojim emocijama. Važno je ostati smiren i kontrolisan. Ne smijemo dozvoliti da padnemo u njihovu zamku i budemo izazvani na negativne emocije.

Suočavanje s narcisoidnim osobama može biti emocionalno iscrpljujuće. Tražiti podršku od bliskih prijatelja ili, ako je potrebno stručnjaka poput terapeuta, je takođe ključna stvar ako se nađamo u začaranom krugu sa narcisom. Razgovor s osobama koje nas razumiju i pružaju emocionalnu podršku mogu pomoći da se nosimo sa izazovima koje predstavljaju narcisoidne osobe.

Postavljanje granica s narcisoidnim osobama zahtijeva strpljenje i odlučnost, ali naša emocionalna dobrobit je od suštinskog značaja. Važno je zapamtiti da se narcisoidne osobe najčešće neće promijeniti, pa je zaštita vlastitog blagostanja od njih od ključnog značaja.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum