Trenutno čitaš
Kako održati biljke živima dok si na odmoru?

Kako održati biljke živima dok si na odmoru?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Sobne biljke su savršen dodatak svakom domu. Čine divnu dekoraciju, šire kiseonik po tvom domu, a ko ne voli zadovoljstvo da gleda kako nešto raste? Biljke nas čine ponosnima i srećnima.

Neke kućne biljke dolaze i odlaze kao trendovi – ali na kraju moraš odabrati biljke koje najviše odgovaraju tebi i tvom načinu života. Naravno, neke sobne biljke su bolje za početnike, ali bilo koje biljke su dobre ako želimo da se potrudimo oko njih.

Jedno pitanje koje se često postavlja kada neko prvi put želi kupiti sobne biljke je kako se brinuti o tim biljkama dok su na odmoru. Kako biljke ostaju zalivene i kako osigurati da dobijaju dovoljno sunčeve svjetlosti? Odmori, radna putovanja i bilo šta slično nisu razlog da svoj dom ne oplemeniš biljkama koje doslovno mogu poboljšati tvoju sreću i zdravlje.

Da bi tvoje sobne biljke bile zdrave dok si na odmoru, potrebno je da uradiš samo nekoliko stvari. Trebalo bi da tuširaš svoje biljke sve dok voda ne počne da curi sa dna njihovih saksija – to znači da su potpuno natopljene. Čak se preporučuje da ovo ponoviš drugi put kako bi bila sigurna da su tvoje biljke potpuno natopljene. Ovo namakanje će trajati jednu do dvije sedmice, tako da će tvoje biljke biti dobro dok si na odmoru.

Drugi način je da staviš svoje biljke u kadu i napuniš je sa centimetar ili dva vode kako bi biljke bile duže natopljene.

Ukoliko je moguće, poželjno je regulisati temperaturu prostorija prije odlaska na odmor. Rashladiti i djelomično zamračiti prostoriju ili biljke postaviti u sjenu gdje je niža temperatura. Uz bilo koju od ovih praksi, moći ćeš imati odmor bez stresa sa znanjem da su tvoje biljke zbrinute!

 

Izvor: thelist.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum