Trenutno čitaš
Kako očuvati fokus u svijetu digitalnih ometanja?

Kako očuvati fokus u svijetu digitalnih ometanja?

fokus u svijetu digitalnih ometanja
Young Lions
Young Lions

Otkrij kako očuvati fokus u doba digitalnih ometanja. Savjeti i tehnike za očuvanje koncentracije i mentalnog zdravlja u svijetu punom distrakcija. 

Nakon dugog dana aktivnosti, većina nas voli sjesti, opustiti se i možda uključiti omiljenu seriju  prije nego što se zagledamo u svoje društvene mreže. Međutim, ako primijetiš da tvoj um neprestano skače s jedne stvari na drugu, možda patiš od onoga što se naziva “mozak kokica” – fenomen sličan skakanju kokica u mikrovalnoj.

Mozak kokica je stanje u kojem um neprestano prelazi s jedne aktivnosti na drugu, nikada ne zadržavajući pažnju na jednoj stvari predugo. To je problem koji je postojao i prije, ali je u posljednje vrijeme postao izraženiji zbog uticaja društvenih mreža i tehnologije. Ove platforme su dizajnirane da nas angažuju i često nas drže stalno budnima, što može dovesti do povećanja stresa i anksioznosti.

Pinterest

Leah Santa Cruz, trenerica meditacije, objašnjava da ovakvo stanje može uticati na naše mentalno zdravlje i blagostanje. Konstantno provjeravanje telefona i skrolovanje kroz sadržaj može postati ovisnost koja umanjuje našu sposobnost da se fokusiramo na dublje aktivnosti i povezujemo se s drugima.

Međutim, postoje načini kako se nositi sa ovim stanjem i povratiti sposobnost duže pažnje. Santa Cruz preporučuje praktikovanje meditacije kao jedan od načina da se umiri um i usmjeri pažnja na sadašnji trenutak. Takođe, preporučuje odabir aktivnosti koje ne uključuju ekrane i u koje možemo potpuno uroniti, poput čitanja knjige ili crtanja.

Pročitaj

Rawpixel

Napokon, ona podstiče praktikovanje trenutaka neaktivnosti, kada jednostavno sjedimo i promatramo svoje misli i osjećaje. Iako može biti izazovno na početku, ova praksa može pomoći u smirivanju uma i smanjenju skakanja s jedne aktivnosti na drugu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum