Trenutno čitaš
Kako očistiti i dezinfikovati svoj nakit?

Kako očistiti i dezinfikovati svoj nakit?

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Od dragog i poludragog kamenja do srebra, bakra i zlata, ključno je brinuti se za svoj fini nakit, a to uključuje i znanje kako ga očistiti. Vjerovatno i ne skidaš svoj omiljeni prsten, naušnice, lančić, privjeske ili narukvicu. Možda i spavaš s nakitom, radiš s nakitom, tuširaš se, kuhaš s nakitom. Bez obzira na tvoje navike, ulaganje vremena je ključno za higijensko i estetsko održavanje, dragocjenih komada nakita. Osim toga, ključno je praktikovati navike u vezi higijene, kako bi se nakit koji nosiš na koži, održao čistim, bez nepoželjnih bakterija i mikroba.

Foto: unsplash
Evo savjeta kako očistiti i dezinfikovati svoj nakit:

Za čišćenje zlatnog i srebrnog nakita kod kuće, najbolje je napuniti malu zdjelu toplom vodom i dodati u nju nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Možeš natopiti svoj nakit otprilike 5 do 10 minuta. Nakon toga, možeš uzeti meku četkicu za zube da ukloniš ostatke prljavštine i ispereš sav višak sapunice, pod toplom vodom. Nakon toga, osuši nakit mekom krpom, kako bi se spriječile ogrebotine.

Foto: unsplash
Mogu li jabučno sirće ili soda bikarbona, očistiti fini srebrni i zlatni nakit?

Organska mješavina jabučnog sirćeta i sode bikarbone je sasvim u redu, za čišćenje nakita. Upotrijebi mekšu četkicu za zube i nježno četkaj, otopinom tople vode u koju ukapaš nekoliko kapi sirćeta i pola kašičice sode bikarbone. Zatim, isperi toplom vodom i obriši mekanom krpom.

Foto: unsplash
Može li se nakit očistiti alkoholom?

Sasvim je u redu, obrisati komad nakita tuferom, gazom ili vatom, na koju naneseš malo alkohola, ali ne smiješ natapati nakit u alkohol.

Pročitaj

 

Izvor: popsugar.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum