Trenutno čitaš
Kako da pripremiš svoj vrt za proljeće?

Kako da pripremiš svoj vrt za proljeće?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Uvijek je dobar znak kada vrijeme postane toplije nakon mrazne zime. A kako ulazimo u proljeće, sada je savršeno vrijeme da pripremimo naše bašte za novo cvjetanje.

pripremiti vrt za proljeće
Foto: unsplash.com

Prije nego što sezona stigne, postoje neke stvari koje možemo učiniti u našim vrtovima da ih pripremimo za proljeće! Bilo da želimo povrće ili cvijeće, pripremne radove u vrtu zaista treba obaviti na kraju zime. Osim toga, ovo svakom povrću koje uzgajamo, daje najbolje šanse za preživljavanje.

Srećom, ove stvari su jednostavne za napraviti, a uskoro možemo izaći napolje i uživati ​​u svojoj bašti. Evo stvari, koje će pripremiti tvoj vrt za proljeće.

Uradi „proljećno čišćenje“

Nakon zimskih mjeseci, bašti će biti potrebno dobro sređivanje. Očisti osušeno lišće grabljama, počupaj korov oko vrta i ivica, ukloni mrtve grane ili biljke i dodaj ih na svoju kompostnu hrpu. Osim toga, kasna zima je najbolje vrijeme za orezivanje biljaka i starog cvijeća, kako bi se uklonile sve mrtve ili oboljele izrasline. Orezuj drveće prije nego što ‘olista’ kako bi podstakao/la nove pupoljke. Ako ti je potrebna pomoć, pročitaj kako orezati hortenzije ili ruže i kada to učiniti.

pripremiti vrt za proljeće
Foto: unsplash.com
Kupi lukovice i sjeme

Sada je najbolje vrijeme da naručiš lukovice koje cvjetaju u ljeto, a koje su idealne za sadnju u proljeće. Cvijeće poput ljiljana, dalija i gladiola, sada se može kupiti za sadnju, a drugo sjeme će imati koristi ako se posadi u saksije u zatvorenom prostoru, prije presađivanja u tlo.

Međutim, ako ne želiš da čekaš ljeto, uvijek možeš kupiti neke gotove biljke, koje će izgledati zapanjujuće u proljeće.

Pripremi tlo

Prije proljećne sadnje, potrebno je da pripremiš tlo u gredicama. Tvoje tlo može biti u lošem stanju zbog mraza i zime, zbog čega postaje zbijeno. U tom slučaju moraš obraditi ili rastresti tlo okretanjem freze ili lopatom. Savjetuje se da se kopa na dubini od 30/35 centimetara.

Nakon toga dodaj svježi sloj malča ili komposta da poboljšaš tlo. Grabljaj tlo dok se ne izravna i lagano ga zalij da se slegne. Organski malč sadrži pravu količinu hranljivih sastojaka, koji pomažu u rastu biljaka i cvijeća i dobar je za suzbijanje korova.

Pročitaj

pripremiti vrt za proljeće
Foto: unsplash.com
Započni parcelu sa povrćem

Ako želiš organsko povrće, sada je pravo vrijeme za sadnju. Otporno povrće poput krompira, graška i neke zelene salate, dobro raste na hladnom tlu. Imaj na umu da čim tvoja zemlja dostigne 5 stepeni Farenhajta, možeš početi da siješ direktno napolju. Ostalo povrće koje možeš sijati su mrkva, rukola, spanać, praziluk i cvekla. Sadivši ovo povrće sada, trebalo bi da bude spremno za jelo do početka ljeta.

Popravi svoju ogradu

Kiša, snijeg ili vjetar mogu uzeti danak na našim ogradama. Sada je vrijeme da izvršiš bilo kakve popravke ili čak naneseš svježi premaz za drvo ili farbu kako bi uljepšao/la vrt. Zavisno od vrste ograde koju imaš, koristi odgovarajući perač pod pritiskom za uklanjanje prljavštine ili plijesni. Osim toga, ne zaboravi da zaštitiš svoje novo cvijeće i povrće od divljih životinja.

Izvor: tomsguide.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum