Trenutno čitaš
Kako da prevaziđeš strah u trudnoći?

Kako da prevaziđeš strah u trudnoći?

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Procjenjuje se da čak svaka peta žena ima problema sa mentalnim zdravljem tokom trudnoće. Štaviše, depresija i anksioznost su najčešći prijavljeni problemi.

Upravo si trudna i osjećaš strah? Nova Cobban je psihologinja i psihoterapeutkinja koja je intenzivno radila sa ženama koje pate od perinatalnih mentalnih problema – ovo je njen savjet kako da smiriš svoj um…

Znaj da je osjećaj straha normalan; istraživanja pokazuju da čak 80% žena doživljava strah kada je u pitanju porođaj. Ali postoje alati i tehnike zasnovani na dokazima koji pomažu u upravljanju njime.

“Dok prenatalni časovi i planovi rađanja pomažu u stvaranju osjećaja kontrole, znamo da porođaji ne idu uvijek po planu. Pored ovih stvari, savjetujem svojim klijentima da se fokusiraju na ono što mogu kontrolisati, na primjer, koliko znaju,” kaže ona.

strah u trudnoći
Foto: freepik

“Kako biste izbjegli osjećaj preopterećenosti, podijelite znanje na dijelove: šta znate, šta trebate znati prije porođaja, šta trebate naučiti o porođaju i šta će se dogoditi nakon. Pripremanje pitanja prije posjeta bolnici, slušanje upita drugih na časovima preporođaja i ispitivanje prijateljice koja je sve to prošla može popuniti praznine u vašem znanju,” savjetuje Cobban.

Zapamti, iako možeš kontrolisati koliko znanja tražiš, takođe kontrolišeš koliko ćeš apsorbovati putem društvenih medija, vijesti i zabave. Uključivanje u to kako se osjećaš zbog sadržaja i razgovora može ti pomoći da stvoriš granice.

Takođe možeš kontrolisati kako se osjećaš koristeći tehnike koje treniraju tvoj mozak da ostane miran. Boja, zvučno mjesto ili voljena osoba koja smiruje anksioznost su neki od načina. Kada te uhvati panika, pribjegavanje istrošenim obrascima razmišljanja kako bi obradila situaciju, može uzrokovati pogrešne interpretacije stvarnosti.

strah u trudnoći
Foto: freepik

Uvježbavanje mozga da pronađe smirenost korištenjem pozitivnog podsticaja može pomoći u stvaranju novog puta za nadjačavanje ovog obrasca.

Pročitaj

Vizualizacija takođe može smanjiti anksioznost. Ona deluje kao neka vrsta generalne probe za mozak; to što neuroni ne mogu razlikovati pravo sjećanje od zamišljenog, čini ovo moćnim alatom. Da bi ga izgradila, zamisli umirujuće mjesto i igraj se sa slikom dok se ne počneš osjećati opušteno dok je zamišljaš. Zatim, kad god osjetiš kako panika raste, prisjeti se ove slike. Možeš koristiti ovaj ‘mirni prostor’ u porođajnoj sobi da podsjetiš svoj mozak da se opusti.

Teško je znati šta su normalni strah i anksioznost, posebno ako si prvi put roditelj. Razgovaraj sa svojim ljekarom i iskreno popuni upitnike o svom blagostanju. Napadi panike i poremećen san su dobri pokazatelji fluktuirajuće anksioznosti. Ako primijetiš bilo kakve promjene u svojoj anksioznosti, prijavi to svom zdravstvenom stručnjaku.

Izvor: womenshealthmag.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum