Trenutno čitaš
Kako da napraviš najbolju masku za kosu od kokosovog ulja

Kako da napraviš najbolju masku za kosu od kokosovog ulja

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

U savršenom svijetu, svaki bi dan bio dobar dan za kosu, bez obzira na vremenske prilike ili godišnje doba. Kosa bez napora za sada je čista fantazija. Ali ono što može mnogo pomoći je maska za kosu od kokosovog ulja.

NATALIA KLENOVA / EYEEM/GETTY IMAGES

Kokosovo ulje je sveti gral njege za kosu: sadrži laurinsku kiselinu, vrstu masne kiseline koja prožima korijen kose kako, i tako doprinosi rastu i hidrataciji. Takođe je poznato da nadoknađuje proteine ​​koji su izgubljeni tretmanima, bojenjem kose i izbjeljivanjem.

U maskama za kosu, kokosovo ulje je ključni sastojak negovane, zdrave kose. Tridesetminutna maska ​​za kosu može vratiti vlažnost; a ukoliko je ostaviš preko noći može zaštititi kosu sedmicama kasnije.

Foto: pexels
Za suhu kosu

Maska za kosu od kokosovog ulja će unijeti vlagu, u suhu i lomljivu kosu.

  • 2 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 jaje

Prvo, otopi kokosovo ulje. U zasebnoj posudi umuti jaje; pa kombinuj jaje sa zagrijanim kokosovim uljem. Dodaj med i opet muti dok smjesa ne postane konzistentna.

Sad dolazi aplikacija. Nakon odvajanja čiste vlažne kose na dijelove, nježno umasiraj masku za kosu u svakom dijelu od korijena do vrha. Provjeri da li je svaki dio ravnomjerno pokriven. Zatim umotaj kosu u kapu za tuširanje ili ručnik trideset minuta.

Završi ispiranjem maske za kosu vodom i omiljenim šamponom. Možda će ti trebati dva ili tri ispiranja da potpuno ispereš masku.

Foto: pexels
Za “dosadnu” kosu

Maska od kokosovog ulje je sama po sebi izvor vlage. Uz dodatak jabukovog sirćeta to je brži put do jače, sjajnije kose. Za ovu masku za kosu s dvostrukim efektom potrebmo ti je:

Pročitaj

  • 2 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta

Zagrij kokosovo ulje dok se ne rastopi. Zatim ga kombinuj sa jabukovim sirćetom u posudi, dobro miješajući. Nanesi masku na suhu ili vlažnu kosu u dijelovima, ravnomjerno pokrivajući svaki dio od korijena do vrha. Ostavi 15-20 minuta, pa isperi. Nakon toga operi kosu šamponom i regeneratorom.

Za oštećenu kosu

Kosa kojoj treba obnova zahtijeva malo drugačiji recept i to samo 2 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja.

Nakon zagrijavanja kokosovog ulja nanesi ga na vlažnu ili suhu kosu. Zatim je zamotaj u ručnik ili kapu za tuširanje i nosi preko noći. Preporučujemo da masku držiš najmanje sedam sati. Ujutro isperi masku s omiljenim šamponom.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum