Trenutno čitaš
Kako da izgradiš svoj lični modni stil u 3 jednostavna koraka

Kako da izgradiš svoj lični modni stil u 3 jednostavna koraka

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Izgradnja ličnog modnog stila je način izražavanja ličnosti kroz modna rješenja, ali istovremeno i udovoljavanja sopstvenom osjećaju za lijepo. U zavisnosti od mnoštva faktora, modne komade ćemo koristiti kao vid oglašavanja svog odnosa prema svijetu oko sebe, kao i svojih stavova, oblikovaćemo način na koji nas naša okolina doživljava, ali ćemo i njegovati određenu estetiku koja nam prija. Ukoliko nisi još uvijk izradio/izgradila svoj lični modni stil ili smatraš da bi određeni elementi tvog stila, mogli da budu bolje prilagođeni tvojim estetskim standardima ili tebi kao ličnosti, u tekstu koji slijedi pročitaj više o osnovnim koracima, koje bi trebalo da načiniš ne bi li tvoj izgled bio potpun i ne bi li se naposlijetku samouvjereno i zadovoljno susreo/susrela sa svojim odrazom u ogledalu.

Foto: pexels

Prvi korak: Šta želiš od mode?

Ne bismo li shvatili u kom smjeru bi trebalo da krenemo prilikom formiranja svog ličnog modnog stila, trebalo bi da postaviš sebi pitanje u vezi s tim šta tačno želiš od mode. Neki od nas žele da iskoriste modu kao sredstvo izražavanja svoje ličnosti, neki žele da se uklope u određeni trend ili da odrede svoje mjesto u socijalnom okruženju kroz modni izraz. S druge strane, postojaće oni koji će željeti da moda prije svega laska njihovoj figuri ili da odgovori na njihovo viđenje lijepog, na zahtjeve određene estetike i tome slično. Tek kada shvatiš šta želiš od mode, možeš početi da formiraš onaj modni stil koji će ti najbolje odgovarati i koji će biti prilagođen tvom stilu života. Odluči se za poslovni, neformalni, urbani ili elegantni stil i biraj komade odjeće, koji će valjano odgovoriti na ostale kriterijume koje imaš u ovom kontekstu, te se upoznaj sa različitim načinima kombinovanja i odluči se za one kombinacije, koje najviše prijaju tvom oku, odnosno tvojim potrebama.

Foto: pexels

Drugi korak: Modni dodaci

Mogućnosti izražavanja i oblikovanja ličnog stila kroz modu se ne završavaju sa osnovnim odjevnim predmetima, šta više. Modni dodaci predstavljaju sredstva kojima se stil zaokružuje i postiže se željeni efekat. Aksesoari su uvijek dobrodošli, a možete ih birati spram aktuelnih modnih trendova, kao i spram određenih ideja, koje lično imaš u estetskom smislu. Ukoliko želiš da njeguješ urbani casual stil, opredijeli se za popularni bucket hat ili svoj stil upotpuni iznova aktuelnim lenonkama. Pojedini modni dodaci su takoreći evergreen, pa će ručni sat biti sjajan način da upotpuniš svoju kombinaciju u većini slučajeva. Aktuelni modni trendovi nas ohrabruju da se poigravamo dodacima danas više no ikad, pa odaberi aksesoare u omiljenoj boji i stilu, ne bi li na taj način uljepšali i najneutralnije kombinacije po tvojoj meri i viziji.

Foto: pexels

Treći korak: Tjelesna građa i krojevi

Vladajući trendovi se u velikoj mjeri priklanjaju načelima body positivity pokreta, koji briše ideju prikladnosti određenih tipova odjeće u zavisnosti od tjelesne građe. S druge strane, trebalo bi imati na umu da ovaj pokret zagovara mogućnost uživanja u sebi (pa samim tim i svom modnom izrazu) bez obzira na tip tijela. U pravom planu je, dakle, sopstveni osećaj zadovoljstva sobom i ljubav prema svome tijelu, što ne znači da je zabranjeno smatrati određeni komad odjeće prikladnim svojoj građi ili tome suptorno. U zavisnosti od toga u čemu se najbolje osjećaš i šta smatraš najadekvatnijim modnim rješenjem za svoj tip tjelesne građe, načini selekciju odjevnih predmeta, pa zatim i kombinacija. Mnogi poznavaoci mode su stava da je važno da se ne prilagođavate modnim trendovima već da trendove prilagođavaš sebi, birajući one koji ti najviše prijaju.

Pročitaj

Foto: pexels

Obrazovanje sopstvenog ličnog stila je proces u toku kojeg bi trebalo da se vodiš svojim ličnim preferencijama, potrebama, navikama i estetikom. Ukoliko se još uvijek tražiš u ovom pogledu, poigraj se različitim stilovima i opredijeli se za one kombinacije u kojima se osećaš najbolje. Naposlijetku, možeš načiniti svoju sopstvenu fuziju razičitih stilova i tako učiniti svoje ukupno modno iskustvo raznovrsnim i zabavnim.

Autor teksta: Velibor Živkov

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum