Trenutno čitaš
Kaftan je modni dodatak bez kojeg ne možemo zamisliti ljeto

Kaftan je modni dodatak bez kojeg ne možemo zamisliti ljeto

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Kaftan je popularan ljetni modni dodatak koji ima dugu istoriju i tradiciju. Radi se o raskošnim tunikama koje se najčešće izrađuju od laganih, prozračnih materijala poput pamuka, svile ili lana. 

Istorija ovog modnog dodatka seže još iz dalekih azijskih kultura, a kaftan je odjevni predmet koji kroz različite vijekove nisu nosile samo žene. Naime, status alfa mužjaka dokazivao se upravo nošenjem jednog takvog odjevnog predmeta. Današnjoj kulturi i modi najbliži su oni kaftani koji korijenje vuku iz Maroka.

Ljetni kaftani najčešće su svijetle boje, šarenih i lepršavih uzoraka, te različitih dekoracija poput veza ili šljokica. Dizajnirani su da budu prozračni i udobni, pružajući osjećaj slobode i lakoće tokom toplih ljetnih dana. Takođe, kaftani dolaze u različitim modelima, od kratkih do dugih rukava.

Kaftan se često koristi kao jedan od omiljenih odjevnih komada za plažu. Nosi se preko kupaćeg kostima štiteći tijelo od sunca, a istovremeno dajući i dodatnu notu elegancije plažnom izgledu. Međutim, pored plažnih izdanja kaftan je takođe idealan za stilizovanje ljetnih outfita i mogu se nositi u raličitim varijantama uz sandale, papuče, te se lako kombinuju sa modnim dodacima poput šešira, sunčanih naočala i različitog nakita.

Opušteni casual look sa farmerkama ili kratkim hlačama i nešto duži kaftan je odlična kombinacija za ležeran i elegantan izgled. Uvijek ga možemo upotpuniti sa remenom oko struka i istaći svoju figuru tijela na taj način.

Za posebne prilike najčešće biramo kaftan sa vezom ili nekim ukrasima. Odličan je dodatak preko jednostavne haljine ili odjela za dodavanje elegancije svakom modnom outfitu. Sofisticiran izgled idealno je upotpuniti sa elegantnom torbicom i decentnim nakitom da bismo zaokružili sofisticiran izgled.

Pročitaj

Ukratko, kaftan je ljetni modni dodatak koji dodaje eleganciju i udobnost svakom modnom izražaju i stilu. Bez obzira da li ga nisiš na plažu, ili tokom opuštene šetnje gradom, ili u posebnim prilikama kaftan će ti pružiti prozračnost i dodati svakom outfitu novu dozu stila.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum