Trenutno čitaš
Jutarnja kafa s kolagenom: Ovo su svi benefiti!

Jutarnja kafa s kolagenom: Ovo su svi benefiti!

kolagen kafa
JYSK - Scandinavian Sleeping & Living
JYSK - Scandinavian Sleeping & Living

Jutarnja kafa za mnoge je ritual, trenutak za buđenje, koncentraciju i početak dana. U posljednjih nekoliko godina, trendovi su ovu rutinu dodatno oplemenili: od začinjenih latte napitaka s kurkumom, preko maslaca u espressu, do matcha napitaka s raznim dodacima. Ipak, jedan sastojak je preživio sve trendove, a u pitanju je kolagen u prahu koji dodajemo u jutarnju kafu.

Nutricionisti i wellness stručnjaci ističu da je kolagen sastavni element koji podržava zdravlje kože, zglobova i vezivnog tkiva. Njegovo uključivanje u tople napitke, poput kafe ili matcha čaja, postalo je praktičan način da se svakodnevno unese ovaj esencijalni protein.

Šta kolagen donosi organizmu?

Kolagen je ključni strukturni protein u ljudskom tijelu i može se posmatrati kao “skelet” koji drži zajedno kožu, kosti, mišiće, nokte i kosu. Stručnjaci ističu da suplementacija kolagenom može:

  • Poboljšati elastičnost kože i smanjiti znakove starenja.
  • Podržati zdravlje zglobova i ublažiti bolove u mišićima.
  • Održavati integritet vezivnog tkiva i crijevne sluzokože.
kolagen
Pinterest

 

Zbog ovih prednosti, kolagen u prahu često se preporučuje osobama u perimenopauzi i menopauzi, kada prirodni pad estrogena utiče na elastičnost kože i gustoću kostiju.

Da li Kolagen utiče na ukus kafe?

Najvažnija je da nabaviš kolagen u prahu čiji ukus je neutralan. Prilikom dodavanja u tople napitke, on praktično ne mijenja aromu kafe, ali je bitno dobro promiješati kako bi se izbjegle grudvice. Kolagen u prahu je otporan na toplotu, što znači da njegova struktura i svojstva ostaju netaknuta čak i pri kontaktu s vrućom kafom.

Kolagen kao protein

Kolagen jeste protein, ali se razlikuje od proteina iz mesa, jaja ili ribe jer ne sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Zbog toga se može posmatrati kao dodatak koji podržava zdravlje kože i zglobova, ali nije primarni izvor proteina za sintezu mišića.

Pročitaj
smuti, napitka,

Kako odabrati kvalitetan kolagen

Na tržištu postoji nekoliko vrsta kolagena: morski, goveđi i biljni (veganski). Stručnjaci savjetuju:

  • Morski kolagen: birati hidrolizovani kolagen iz održivog izvora.
  • Goveđi kolagen: tražiti oznaku “grass-fed” da bi se izbjegli hormoni i hemikalije.
  • Veganski kolagen: sadrži biljke i vitamine koji stimulišu prirodnu proizvodnju kolagena, ali nutritivno nije jednak životinjskom kolagenu.

Dodavanje kolagena u jutarnju kafu ili smoothie postaje jednostavan i praktičan način da se osigura svakodnevni unos ovog proteina. Za razliku od trendova koji dolaze i odlaze, kolagen je dodatak koji ostaje zbog svojih stvarnih benefita za organizam, a ritual ispijanja kafe s njim može postati mali, ali moćan korak ka zdravijoj koži, zglobovima i opštem blagostanju.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum