Trenutno čitaš
Najlakši jesenji desert od jabuka bez pećnice

Najlakši jesenji desert od jabuka bez pećnice

desert od jabuka

Ako jesen za tebe znači miris cimeta, toplih jabuka i hrskavih poslastica, ali te vrućina još uvijek podsjeća na ljeto, onda je ovaj desert idealan. Apple crisp pravi se u jednoj tavi, bez pećnice, i donosi ti sve čari pite od jabuka na brži i jednostavniji način.

Sastojci:

Za streusel (hrskavi sloj):

  • 1/2 šolje (60 g) brašna
  • 1/2 šolje (100 g) smeđeg šećera
  • 1/2 šolje (50 g) zobenih pahuljica
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/3 šolje (75 g) otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Za jabuke:

  • 5–6 srednjih Granny Smith jabuka (oko 1 kg), oguljenih i isječenih na kockice
  • 1/3 šolje (65 g) smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1 kašika svježeg soka od limuna

Za serviranje (opciono):

  • Sladoled od vanilije ili grčki jogurt
desert od jabuka
Photo by Elizabeth Coetzee, Food Styling by Sean Dooley

Priprema:

Za početak se pravi brzi streusel na šporetu. U posudi pomiješaš brašno, smeđi šećer, zobene pahuljice, cimet, prstohvat soli, otopljeni puter i malo ekstrakta vanilije. Miješaš dok ne dobiješ veće, nepravilne grudvice, koje se potom kratko prže u tavi dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Zatim ih prebaciš na tanjir da se ohlade, a tava ostaje spremna za sljedeći korak.

Na red dolaze jabuke. Najbolje je koristiti Granny Smith jer daju savršenu kiselkastu notu, ali možeš ubaciti i neku slađu sortu ako voliš kontrast. Jabuke se dinstaju sa smeđim šećerom, cimetom, malo đumbira i muškatnog oraščića, a sve se osvježi s par kapi limunovog soka. Dobiješ mirisnu, mekanu, a opet sočnu smjesu.

Na toplo punjenje dodaš hrskavi streusel i desert je spreman. Najbolje je poslužiti ga odmah, dok je još vruć, sa kuglom vanilija sladoleda koji se topi i stapa sa sočnim jabukama. Ako ga ostaviš da se ohladi, fil će se malo zgusnuti pa ga možeš kombinovati i sa grčkim jogurtom ili jesti samostalno.

Pročitaj
potaž

Ovaj recept spaja sve ono što volimo kod jesenskih deserata: toplinu začina, svježinu jabuka i hrskavi preliv, ali bez komplikacija. Nema čekanja da se pećnica zagrije, nema dugog pečenja, a rezultat je jednako ukusan kao i klasična verzija.

Probaj ga napraviti već danas i uživaj u slatkom komadiću jeseni direktno sa šporeta!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum