Trenutno čitaš
Japanski voz radi na biogorivo napravljeno od ostataka čuvene ramen čorbe

Japanski voz radi na biogorivo napravljeno od ostataka čuvene ramen čorbe

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Amaterasu je mali voz za razgledanje okoline, koji vodi posjetioce i turiste na 30-minutnu vožnju i prikazuje neke prekrasne znamenitosti u oblasti Miyazaki u Japanu. Sam voz međutim, ima neke neobične elemente, koji ga čine simpatičnim prizorom sam po sebi, od otvorenog krova i vagona ružičaste boje, do činjenice da putnici duvaju mehuriće duž vožnje. Sada je dodao još zanimljiviju funkciju.

Naime, odbacio je redovno gorivo koje zagađuje okolinu, kako bi radio na određenu vrstu biogoriva napravljenog, od ostataka čuvene japanske ramen čorbe. Biogorivo ostavlja ukusnu aromu u vazduhu i manje šteti prirodi, planinskim predjelima i pirinčanim poljima, kroz koja voz putuje.

Wikimedia Commons

Željeznica Amaterasu udružila se sa Nishida Logistics, transportnom kompanijom iz susjedne oblasti Fukuoka, koja je uvela nekoliko vrsta biogoriva za svoj vozni park. Biogorivo koje koristi ovaj voz, 90% potiče od tempura ulja i drugih jestivih ulja, dok je 10% iz ostataka ramen čorbe. Njegovi resursi dolaze iz lokalnih restorana. Kako bi ovu masnu juhu pretvorila u biogorivo, kompanija odvaja mast od ostataka čorbe, a zatim je rafinira posebnom metodom, koja izbjegava stvrdnjavanje. Jedina mana ovog biogoriva je ta, što se može čuvati najviše nekoliko mjeseci, prije nego što oksidacija počne narušavati njegovu efikasnost.

Wikimedia Commons

Prve probne vožnje održane su prošlog ljeta. Biogorivo je moglo pokretati voz, koji se sastojao od dva vagona i težine do 60 putnika, bez problema – čak i na uzbrdici. Iako je potrebna redovna zamjena filtera za gorivo, kaže se da je cijena otprilike ista, kao i za konvencionalno gorivo. Štaviše, ukusan miris koji ostavlja zapaljeno biogorivo tjera posjetioce, da pitaju konduktere ima li restoran u blizini.

Pročitaj

 

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum