Trenutno čitaš
Evo zašto trebaš posjetiti Jajce

Evo zašto trebaš posjetiti Jajce

Jajce

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju mnogih, Jajce, jedini je evropski grad u čijem centru se nalazi vodopad koji se obrušava sa 22 metra visine, da bi se rijeka Pliva koja ga pravi ulila u Vrbas.

Jajce je kraljevski grad, koji zaista opravdava ovo „kraljevski“ jer ima široku ponudu za svačiji ukus. Lijep je u svako godišnje doba, a mi ti u nastavku donosimo samo nekoliko razloga zašto ovaj grad treba biti sljedeća destinacija na tvojoj listi.

Vodopad rijeke Plive u centru grada

Vodopad je već odavno postao zaštitni znak Jajca i ono što turiste najviše fascinira. U pogledu na vodopad možeš uživati sa svih strana i terasa, ali obavezno trebaš posjetiti i platformu u podnožju. Za one hrabrije, preporučujemo i spuštanje zip lineom preko vodopada gdje ćeš doživjeti adrenalin dok te kapljice vode hlade po licu.

Stari grad Jajce

Riječ je o jednom od rijetkih očuvanih utvrđenih gradskih naselja sa svim karakteristikama urbanog centra 15. vijeka u kojem još uvijek žive ljudi i koji je sigurno vrijedan posjete.

posjetiti jajce

Katakombe

Ukoliko se popneš do Starog grada, ulazak u katakombe izdubljene u živoj stijeni ispod platoa između Medvjed-kule i Crkve Svete Marije pravi su način da se rashladiš. Isklesane su u 14. vijeku po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića. Imaju crkvu, kriptu sa oltarom i uklesanim krstom, suncem i polumjesecom, kao i crkvu sa krstionicama i grobnim mjestima. U osmanskom periodu su služile kao svetište, a u austrougarskom kao skladište piva. U Drugom svjetskom ratu cijeli Vrhovni štab se krio u njima.

posjetiti jajce

Tvrđava u Jajcu

Sa vrha Tvrđave možeš uživati u prelijepom pogledu na Jajce, ali zanimaće te i činjenica da se ispod zidina nalaze podzemni hodnici i prostorije. Sa tog mjesta vidi se Kraljev grob u Zastinju na Borovima, na južnoj padini brda Hum. U pitanju je stećak posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je ubijen 1463. godine, a čije su kosti smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Pročitaj
jesen

Plivska jezera

Postoji Veliko i Malo jezero, a oba pružaju nevjerovatne mogućnosti za sport i rekreaciju, zabavu i uživanje svim generacijama. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje, te roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.

posjetiti jajce

Mlinčići

Na nekoliko kilometara od centra grada nalazi se dvadeset vodenica na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera. Obnovljeni su 2005. godine i danas ih radi šest u kojima se može kupiti svježe samljeveno brašno, dok su ostali manje – više u funkciji spomenika.

posjetiti jajce

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum