Trenutno čitaš
“Između četiri zida”: Emotivna izložba koja skriva fotografije i priče

“Između četiri zida”: Emotivna izložba koja skriva fotografije i priče

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Od danas ćemo imati priliku da posjetimo izložbu fotografija koja će bez sumnje ostaviti snažan emotivni utisak na nas. Izložba pod nazivom “Između četiri zida” otvara se u novoj galeriji “Europe House” (zgrada Vječne vatre, Maršala Tita 62) i predstavlja intenzivan prikaz rodno zasnovanog nasilja.

Aida Redžepagić, priznata fotografkinja poznata po svojoj emotivnoj i suptilnoj estetici, stvorila je seriju od 16 fotografija koje su sastavni dio ove izložbe. Svaka fotografija nosi sa sobom duboku priču, ali ono što čini ovu postavku izuzetnom jest način na koji su prezentovane.

Između četiri zida

Posjetioci će biti pozvani da uđu u galeriju, ali umjesto da odmah vide izložene fotografije, biće suočeni sa bijelim kutijama koje vise s plafona. Tek kada zakorače “između četiri zida”, otkriće ne samo fotografiju već i priču koja je vezana za nju te nas suočavaju sa činjenicom da su priče o nasilju skrivene, ne prepoznajemo ih čak i kada se radi o našim najbližim osobama. Ovaj neočekivani koncept donosi posjetiocima intiman doživljaj, prisiljavajući ih da istraže, razmišljaju i saosjećaju se sa svakom od priča koja je prikazana.

Kristina Ljevak Bajramović, autorka istinitih priča koje prate ove fotografije, uspjela je pretočiti širok spektar iskustava o nasilju u intimne, emotivne priče. Njena sposobnost da uhvati suštinu svakog iskustva doprinosi dubini i snazi same izložbe.

Foto: jasmin.agovic/Instagram@redzepagicaida

“Ova izložba nije samo vizuelno iskustvo. To je poziv da uđete u svijet žrtava rodno zasnovanog nasilja, da osjetite njihovu bol, ali i snagu kojom se nose kroz izazove”, izjavila je Redžepagić.

Pročitaj

Izložba “Između četiri zida” će biti otvorena za posjetioce od 29. novembra do 10. decembra 2023. Ulaz je besplatan, a galerija Europe House će raditi od 10:00 do 17:00 h od ponedjeljka do petka.

Fotografije Aida Redžepagić, priče Kristina Ljevak Bajramović, grafički dizajn Mirna Ćesović, dizajn izložbe Armin Ćosić. Izložba je realizovana uz pomoć Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini i Goethe Instituta.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum