Trenutno čitaš
Izbjegavaj ovih 5 grešaka u odgoju i obuci svog psa

Izbjegavaj ovih 5 grešaka u odgoju i obuci svog psa

Kathryn Rosenberg trenerica za odgoj i obuku pasa, otkriva 5 najčešćih grešaka koje treba izbjegavati sa svojim psom.

Bez obzira na to pokušavaš li otkriti kako spriječiti psa da skače na ljude kada im se raduje ili želiš da pas ne vuče povodac, odgoj psa i učenje komandi i pravila ponašanja može da bude izazovno. I dok vjerojatno ulažeš puno strpljenja i energije u pomaganje svom psu da nauči šta se od njega očekuje, možeš se iznenaditi, koliko je lako upasti u određene uobičajene zamke dresure pasa…

pexels

Ove zamke mogu na kraju poremetiti uspjeh našeg psa u treniranju, a da toga nismo ni svjesni, ali uklanjanje pritiska sa sebe i fokusiranje na napredak, a ne na savršenstvo može nam pomoći da se vratimo na pravi put.

“Želim da vlasnici pasa shvate da je za obuku potrebno vrijeme, psi nikada neće biti savršeni i moramo zadovoljiti njihove potrebe, prije nego što ih možemo trenirati”, objašnjava certifikovana trenerica Carolyn.

Imajući to na umu, Carolyn je podijelila najčešće greške u dresuri koje viđa kod vlasnika pasa vlasnici pasa i dala savjete kako to prevazići…

pexels

Dopuštanje psu da se loše ponaša

“Što više uvježbavaju ponašanje, to su bolji u njemu”, objašnjava Carolyn. Koristi upravljanje, ispravke u ponašanju, korekcije, kako bi se spriječilo praktikovanje loših navika”, kaže ona.

Očekivati ​​previše prerano

“Trening se odvija malim koracima. Nećeš preko noći prijeći od početnika do naprednog. Čak i za vješte trenere potrebno je puno vremena.”

Pribjegavanje agresivnijim metodama

“Agresivni trening ne rješava problem i često pogoršava probleme. Nemojte koristiti agresiju, vikanje na psa ni slučajno!”

Pročitaj

pexels

Očekivanje savršenstva

“Nijedan pas nije savršen. Oni griješe baš kao i mi. Prestani porediti ​​svog psa sa drugim psima ili sa psima u videima dresure na društvenim mrežama. To nije stvarni život.”

Zapitaj se: “Vježba li tvoj pas dovoljno? Odmara li dovoljno? Ima li dovoljno šetnje, trčanja, druženja sa drugim psima, ima li mentalnu stimulaciju? Vrijeme za njuškanje u šetnji? Ako je odgovor Ne? Onda to riješi prije treninga”, savjetuje trenerica za pse Carolyn.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum