Trenutno čitaš
Istanbul pruža jedinstvena iskustva za solo putnike

Istanbul pruža jedinstvena iskustva za solo putnike

Young Lions
Young Lions

Rangiran kao jedna od najboljih destinacija u Evropi za solo putnike, Istanbul nudi širok spektar aktivnosti i doživljaja za posjetioce koji putuju sami.

Zahvaljujući svojoj beskrajnoj raznolikosti i gostoljubivoj atmosferi, Istanbul je ugodna, živopisna destinacija koju preporučuju mnoge svjetski poznate putničke publikacije za 2024. godinu. Obiljem muzeja, spomenika, posebnih izložbi, slikovitih ulica, luksuznih hotela, restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i ekskluzivnim shopping destinacijama, ova kosmopolitska metropola mami posjetioce da istraže grad samostalno.

Dva kontinenta, jedan grad

Ako si prvi put u Istanbulu – jedinom gradu na svijetu koji se prostire na dva kontinenta – započni svoje istraživanje na istorijskom poluostrvu. Ovo područje obiluje brojnim spomenicima, uključujući veličanstvenu Aja Sofiju (Ayasofya) i Baziliku Cisternu (Yerebatan Sarnıcı), kao i Topkapi palatu (Topkapı Sarayı) i Plavu džamiju (Sultanahmet Camii). Arheološki muzej Istanbula (İstanbul Arkeoloji Müzesi), smješten u vrtu kompleksa Topkapi, nezaobilazna je stanica za sve znatiželjnike o arheološkoj baštini Turske. Naravno, putovanje u Istanbul ne bi bilo potpuno bez posjete legendarnom Velikom bazaru (Kapalıçarşı), starom vijekovima.

Slično tome, Bazar začina (Mısır Çarşısı) u Eminönü nudi jedinstveno iskustvo kupovine u istorijskom ambijentu. Nakon što probaš – i možda kupiš – razne začine, biljne čajeve, suho voće i povrće ili druge delicije na bazaru, možeš se ukrcati na brod na obližnjem terminalu za trajekte i započeti vožnju Bosforom, gdje će te dočekati legendarne znamenitosti, uključujući Djevojačku kulu (Kız Kulesi), prvu, od mnogih znamenitosti koje će te očarati duž Bosfora.

Jedinstvena gradska iskustva

Zamisli da dođeš u Karaköy, poznatu turističku destinaciju koja očarava svojim muzejima, modernoj luci za kruzere – Galataport Istanbul, te tržnim centrom na otvorenom. Tu se nalazi i Muzej moderne umjetnosti Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi). Prvi je to muzej za modernu i savremenu umjetnost koji je projektovao čuveni arhitekta Renzo Piano. Nakon istraživanja kolekcija u ovom muzeju, možeš prošetati do Muzeja slikarstva i vajarstva u Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), prvog i najsveobuhvatnijeg muzeja likovnih umjetnosti u Turskoj. Napuštajući Karaköy, uputi se ka Galata distriktu, poznatom po elegantnim buticima, te se popni na Galata kulu (Galata Kulesi).

Odatle ćeš uživati u panoramskom pogledu na Istanbul s tornja, a zatim se uputi prema Istiklalu, najpoznatijoj ulici grada. Na Istiklalu, osjeti puls grada dok se voziš legendarnim crvenim tramvajem ili šetaš duž ove živahne ulice koja je okružena istorijskim hanovima, crkvama i drugim elegantnim zgradama zaustavljajući se na turskoj kafi u nekom od poznatih kafića. Takođe, tradicionalna turska kupatila (hamami) u Karaköy, Sultanahmetu, Cağaloğlu, Beyoğlu i Beşiktaşu pružaju savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u nezaboravnim doživljajima.

Samostalne avanture pune ukusa

Sa svojom bogatom i gostoljubivom gastronomskom scenom Istanbul je savršeno odredište za solo putovanja.  Dok istražuješ grad, primijetićeš kako kultura hrane i pića oblikuje svakodnevni život. Istanbul obuhvata raznolika kulinarska iskustva, od ulične hrane do tradicionalnih taverni i restorana s Michelinovim zvjezdicama. Mnogi od uglednih restorana u gradu, kojima upravljaju žene šefovi kuhinje, nude klasične i inovativne interpretacije internacionalnih jela, te hiljadama godina stare recepte Anatolije.

Pročitaj

Na evropskoj obali Bosfora, možeš uživati u ekskluzivnim ribljim restoranima duž poteza Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek i Sarıyer, gdje možeš uživati u obilju morskih plodova i regionalnih predjela. Ako tražiš tipičnu uličnu hranu, pronaći ćeš bogatu ponudu ukusa od kokoreča, dönera i pečenog krumpira (kumpir) do prženih ili punjenih dagnji u Taksimu i Bešiktašu, na evropskoj strani, te na tržnici u Kadikoju na anadolskoj strani.

Na kraju, možeš planirati putovanje u Istanbul i kreirati svoju vlastitu priču o putovanju, dok istražuješ i otkrivaš bogatstva koja nudi ovaj izvanredni grad.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum