Trenutno čitaš
Ideje za uređenje spavaće sobe

Ideje za uređenje spavaće sobe

Spavaća soba je vjerovatno najintimniji kutak u kući. Većina gostiju ne zalazi u nju, ali važno je da je ugodno uređena, jer se upravo tu vraćaš nakon napornog radnog dana, da se odmoriš i napuniš baterije uz zanimljivu knjigu. Donosimo ti nekoliko jednostavnih savjeta kako da osvježiš spavaću sobu i napraviš od nje  mjesto iz snova.
Gala Home
Gala Home

Jedinstvena rasvjeta

Zašto izabrati klasično osvjetljenje iznad glave ako postoji još nekoliko opcija između kojih možeš birati? Iskoristi stone lampe, prigušene lampice i viseća svjetla za osvjetljavanje svih uglova prostorije.

Foto:Patryk Kosmider/Shutterstock

Zanimljive tapete

Možeš prekriti sva četiri zida jednostavnim dezenom za moderan i savremen izgled ili se odlučiti za dramatični izgled sa neobičnim izborom tapeta. Probaj sa naglašavanjem jednog zida, poput onog iza kreveta.

Foto:Svet Feo/Shutterstock

Umirujuća paleta boja

Za plahte i posteljinu izaberi boje koje se slažu sa ostatkom namještaja u sobi, kako bi djelovala prostrana i prozračna. Svijetla paleta boja će stvoriti terapeutski efekat.

Foto: Max Blender 3D/Shutterstock

Ubaci jastuke

Da bi krevet izgledao udobno i primamljivo, pobacaj jastuke različitih oblika, boja i dezena.

Foto: Akee1150sb/Getty Image

Uzglavlje

Kao žarište spavaće sobe, jedinstveno uzglavlje može u trenu transformisati izgled tvog kreveta. Ukrasi ga pomoću zavjesa ili stavljanja drvenog okvira prekrivenog tkaninom iza kreveta.

Foto: Baburkina/Getty Image

Zavjese

Zamijeni svoje stare, staromodne zavjese novim, koje će momentalno oživjeti cijeli ambijent. Ovisno o tome želiš li filtrirati svjetlo ili ga blokirati, možeš odabrati čistu tkaninu ili neprozirne roletne.

Foto: Astronaut Images/ Getty Images

Dodaj dezene

Što se tiče dezena, dobra vijest je da ne moraš ograničavati svoje mogućnosti posteljinom i zavjesama. Možeš ga takođe iskoristiti na lampama i tapetama ako želiš postići vintage look.

Foto: JPrescott/Getty Images

Zidna galerija

Zidna galerija u osnovi je ukrašeni zid koji sadrži drvene i metalne okvire, vintage umjetnine i slike. Iako bi ideja o dodavanju zidne galerije u spavaću sobu mogla zvučati neobično, postiže se dobar efekat kad sve ostalo u sobi odiše minimalizmom, a umjetnička djela zauzmu centralnu scenu.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Getty Images

Izbor tepiha

Kada biraš tepih obrati pažnju na boju, teksturu i veličinu. Da bi ti prvi jutarnji korak bio ugodan, izaberi mekan i topao tepih.

Pročitaj

Foto: Stockernumber2/Getty Images

Koristi okvire za fotografije

Zaboravi standardni način korištenja okvira za fotografije. Umjesto toga, objesi slike na takav način da pričaju priču ili pomiješaj okvire različitih veličina nasumičnim uzorkom.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Getty Images

Dekoriši sobu biljkama

Ako voliš prirodu, poigraj se ubacivanjem biljaka u spavaću sobu. Pored toga što će zelena soba osvježiti prostor, popravićeš i kvalitet vazduha, jer je poznato da neke biljke djeluju kao pročišćivači.

Foto: PlusONE/Shutterstock

 

 

Izvor:msn.com

 

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum