Trenutno čitaš
Pahuljaste japanske palačinke s domaćim sosom od brusnica su savršen zimski doručak

Pahuljaste japanske palačinke s domaćim sosom od brusnica su savršen zimski doručak

japanske palačinke
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Za sve ljubitelje doručka koji kombinuje savršenu teksturu i bogate zimske ukuse, ovo je recept koji je nezaobilazan! Japanske souffle palačinke, u kombinaciji s osvježavajućim domaćim sosom od brusnica, pravi su užitak za hladna jutra.

japanske palačinke
Foto: insanelygoodrecipes.com

Sastojci

Za sos od brusnica:

  • 200 g svježih brusnica
  • 150 ml vode
  • 50 g šećera
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • naribana korica pola narandže
  • malo cimeta

Za souffle palačinke:

  • 2 jajeta
  • 20 ml mlijeka
  • 30 g brašna
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • 25 g šećera

Priprema

Priprema sosa od brusnica:

U lonac dodaj brusnice, šećer, vaniliju, cimet i koricu narandže. Dolij vodu. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok brusnice ne omekšaju i smjesa ne postane gusta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi.

Priprema souffle palačinki:

Razdvoji bjelanca i žumanca u odvojene posude. U žumanca dodaj mlijeko i vaniliju, te muti dok se ne sjedine. Zatim prosij brašno i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Mikserom muti bjelanca srednjom brzinom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodaj šećer, malo po malo, dok ne dobiješ čvrst snijeg.

Trećinu snijega pažljivo umiješaj u smjesu sa žumancima koristeći špatulu. Nastavi dodavati ostatak snijega i lagano miješaj dok smjesa ne postane homogena.

Pročitaj
smuti

Pečenje:

Na laganoj vatri zagrij veliku neprijanjajuću tavu i lagano je premaži uljem, uklanjajući višak. Kašikom ili vrećicom za tijesto oblikuj 2-3 palačinke u tavi. Ostavi palačinke da se peku dok ne dobiju zlatnu boju sa obje strane. Pažljivo okreni palačinke, pokrij tavu i peci još 5-6 minuta dok ne budu potpuno pečene.

Palačinke posluži uz sos od brusnica i malo grčkog jogurta. Uživaj u savršenom zimskom doručku!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum