Trenutno čitaš
Hrana za zdravo srce i dobro raspoloženje

Hrana za zdravo srce i dobro raspoloženje

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Sigurno je da često razmišljaš o jednom od najvažnijih mišića u tvom tijelu – o srcu. Zdravo srce je od izuzetne važnosti za naše cjelokupno zdravlje, a ako želiš poboljšati njegov rad i funkciju, donosimo ti spisak superhrane, koja će sačuvati tvoje kardiovaskularne funkcije.

Foto: pixabay

Narandža

Narandžasta možda nije tvoja omiljena boja, ali definitivno naranža treba da bude tvoje omiljeno voće. Ovo sočno voće, jedan je od prirodnih izvora vitamina C. Narandže imaju puno vlakana i sadrže kalij, pektin i esencijalne nutrijente za tijelo. Osvježavajuća čaša soka od narandže pomaže u apsorpciji viška holesterola, regulaciji krvnog pritiska, izlučivanju natrijuma i neutralisanju prekomjernih neesencijalnih proteina.

Kelj

U porodici kupusnjača svi su pobjednici, a kelj je broj jedan za zdravlje tvog srca. Ovo lisnato zeleno povrće, definitivno čini čuda za kardiovaskularni sistem. Kelj je bogat omega 3-masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima. Ovo povrće sadrži puno zdravih masti i kalorija.

Bijeli luk

Dodavanje ove superhrane u ishranu može spasiti srce. Bijeli luk ne samo da daje aromu jelima, već djeluje i kao sjajan probiotik, koji upravlja holesterolom u krvi. Takođe ima i antibakterijska svojstva, što utiče na regulisanje krvnog pritisaka, arterijske plakove i krvne sudove, koji grade enzime.

Paradajz

Foto: pixabay

Paradajz je bogat likopenom, koji mu daje jarku crvenu boju. Odličan je antioksidans, supstanca koja štiti ćelije od oštećenja. Istraživanja su pokazala da likopen snižava nezdrav holesterol i smanjuje rizik od srčanog udara, samim tim što samanjuje unutrašnje zgrušavanja krvi.

Datule

Voće koje može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Uključivanjem datula u tvoju ishranu ne samo da činiš dobro za tvoje srce, već podižeš zdrave nivoe triglicerida, koji održavaju nivo šećera u krvi.

Pročitaj

Nar

Nar je jedan od najboljih prirodnih zaštitnika od kardiovaskularnih bolesti i oksidacije plaka. Istraživanja pokazuju da osim što je ukusan, divlji šipak sprječava rak, dijabetes, moždani udar i Alchajmerovu bolest. Takođe je odličnan i za tvoju kožu, zube, zglobove i jetru.

Borovnice

Ovo ukusno voće puno je antioksidanata i puno nutrijenata, koji su odlični za tvoje tijelo. Prema istraživanju, nekoliko porcija ovog voća mogu smanjiti krvni pritisak, rizik od nakupljanja holesterola i plaka, a samim tim utiču i na prevenciju srčanih bolesti.

Izvor: myhealthreads.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum