Trenutno čitaš
Ukoliko su tvoj problem hiperpigmentacija i tamne mrlje, ovo su proizvodi koje trebaš probati

Ukoliko su tvoj problem hiperpigmentacija i tamne mrlje, ovo su proizvodi koje trebaš probati

hiperpigmentacija
Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Hiperpigmentacija može biti pravi izazov, čak i kada imamo najbolje proizvode u rukama. To se može manifestovati kao tamne mrlje, smeđe fleke ili neujednačen ten kože i, u zavisnosti od onoga s čim se borimo, može trajati poprilično dugo dok ne izblijedi.

I dok tvoja uobičajena rutina njege kože svakako može pomoći poboljšanju ukupnog izgleda kože, suočavanje s hiperpigmentacijom poput ožiljaka od akni i sunčevih pjega može zahtijevati malo više strategije.

Kada je u pitanju postizanje sjajnog, ujednačenog tena o kojem sanjamo, ništa nije veći uzrok brige od neželjenih tamnih mrlja, bilo da je u pitanju pojedinačna tamna mrlja ili sveukupne mrlje nepravilne boje kože. Hiperpigmentacija može biti uzrokovana ili izlaganjem suncu ili traumom kože (akne na primjer). U svakom slučaju, biološki proces koji se pokreće je pomalo komplikovan, ali, konačno, svodi se na prekomjernu proizvodnju melanina (boje) u koži.

Foto: unsplash

Povećana izloženost suncu, hormonalne promjene, starenje i povrede kože i upala mogu sve doprinijeti ovom povećanju melanina, uzrokujući da se hiperpigmentacija naziva i staračke mrlje, sunčeve mrlje ili jetrene mrlje.

Hiperpigmentacija je sve češći problem kože koji može uticati na mnoge ljude. Može se manifestovati na različite načine, i iako se na prvi pogled može činiti teškim identifikovati uzrok, jednom kada se identifikuje, postoji bezbroj proizvoda namijenjenih tretmanu hiperpigmentacije. Generalno, pojava pigmentacije može se smanjiti uključivanjem određenih sastojaka u rutinu njege kože, poput vitamina C, niacinamida, alfa-hidroksi kiselina (AHA) i azelaične kiseline.

Što prije tretiramo hiperpigmentaciju, lakše će biti početi vraćati boju kože, i tu su ključni proizvodi koje koristimo. Dužina vremena potrebna za smanjenje hiperpigmentacije variraće ovisno o veličini i boji hiperpigmentacije, kao i o jačini proizvoda koje koristiš, pa se svakako obrati stručnjaku ako želiš preciznije vremenske okvire.

Prateći domaće i strane recenzije ovi proizvodi se ističu kao najbolji za hiper pigmentaciju:

La Roche Posay čisti niacinamid serum

hiperpigmentacija
La Roche Posay

Ovo je posebno dobar serum za one sa UV pigmentacijom, jer je dizajniran da cilja tamne mrlje. Djelomično je to zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj formuli, koja sadrži niacinamid, hepes i hijaluronsku kiselinu. Proizvod zaglađuje, hidratizira i radi piling sa samo nekoliko kapi. Pogodan je i za sve tipove kože, tako da nema problema u vezi sa suhoćom ili osjetljivošću.

Recenzije ističu da je poboljšanje primjećeno nakon korišćenja seruma ujutru tokom nedelju dana. Imao je i odličan svestrani efekat posvjetljivanja i ne moraš ga koristiti svaki put, tako da bi trebao trajati neko vrijeme.

Niacinamid je gotovo svačiji najbolji prijatelj. Ne samo da nudi pogodnosti za sve tipove kože – budući da pomaže u održavanju kožne barijere i balansiranju viška masnoće – već je posebno nježan za one s osjetljivom kožom, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Osim toga, stručnjaci ističu da “niacinamid dokazano smanjuje hiperpigmentaciju i posvjetljuje ten.”

Nivea cellular luminous 630 serum 

hiperpigmentacija
Nivea

Ključni sastojak ovog proizvoda je hijaluronska kiselina. Ovaj lagani, kremasti serum možeš nanijeti dva puta dnevno nakon jutarnjeg i večernjeg čišćenja. Potrebno je malo duže za bilo kakve primjetne efekte, ali nakon otprilike četiri sedmice, dolazi do smanjenja staračkih pjega i generalno svjetlijeg tena.

Takođe, uključuje Niveinu formulu luminous630, zahvaljujući deceniji istraživanja koja su ušla u stvaranje skupa sastojaka koji djeluju na ćelijskom nivou kako bi posvijetlili kožu i riješili se tamnih mrlja.

Pročitaj

The Ordinary Glycolic Acid 7% Exfoliating Toner

The ordinary

Koristi ovaj tonik svake noći, nakon čišćenja, za ujednačeniju kožu. Formulisan je sa glikolnom kiselinom sa pH od 3,6 koja maksimizira njegovu efikasnost u pilingu kože i razbijanju obezbojenih ćelija kože bez stvaranja iritacije.

Sa dodatnim sastojcima kao što su aloe vera, aminokiseline i ginseng, ima dodatnu prednost stimulacije proizvodnje kolagena tokom vremena. Tasmanijska paprika takođe pomaže u suzbijanju svake osetljivosti koju stvara glikolna kiselina.

Eucerin anti-pigment dual serum

hiperpigmentacija
Eucerin

Ovaj proizvod značajno smanjuje pojavu tamnih mrlja na koži u roku od dvije sedmice zahvaljujući velikoj količini tiamidola. Sadrži i hijaluronsku kiselinu, što znači da hidrira i zaglađuje ten.

 

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum