Trenutno čitaš
Globalni spa vodič: Najbolji spa centri na svijetu

Globalni spa vodič: Najbolji spa centri na svijetu

globalni vodič
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U svijetu prepunom stresa i brzog tempa života, potreba za opuštanjem i revitalizacijom nikada nije bila veća. Radi pronalaženja idealnih mjesta za bijeg od svakodnevnice, stručnjaci su se potrudili da sastave vodič kroz najbolje spa centre na svijetu za ovu  godinu. Nakon opsežnog istraživanja i selekcije, odabrali su wellness utočišta koja nude vrhunske sadržaje, tretmane i jedinstvena iskustva duboko povezana sa svojim prirodnim i kulturnim okruženjem.

Ovi spa centri nude nešto za svakoga – bilo da te privlače termalni izvori u Japanu, parne sobe u Alpama ili ajurvedski tretmani u Indiji. Svaka od njih pruža neponovljivo iskustvo opuštanja i revitalizacije, prilagođeno različitim potrebama i željama posjetilaca, a možda se nađeš uskoro u nekoj od ovih zemalja i poželiš posjetiti spa centar.

Predstavljamo listu najboljih spa centara na svijetu za ovu godinu.

Amanemu – Ise-Šima, Japan

Tokio i Kjoto bi mogli biti u centru pažnje, ali prava ljepota Japana leži u njegovim ruralnim destinacijama. Ušuškan u Nacionalnom parku Ise-Shima, Amanemu je pravo osamljeno utočište. Njegova banja prostire se na 21.500 kvadratnih stopa, a glavni dragulji su bazeni s toplim izvorima bogatim mineralima. Privatni paviljoni i moderan pristup tradicionalnoj japanskoj kulturi kupanja čine ovo mjesto posebnim.

Foto: Courtesy of Amanemu

Chenot Palace Weggis – Zurich, Švicarska

Iako besmrtnost nije moguća (barem u ovom životu), ljudsko tijelo moglo bi doživjeti 120 godina ako se shvati ozbiljno. Ali kako? Uđi u Chenot metodu, preventivni medicinski pristup koji vitalizira ljudski život na duži period.

Uz zavidan pogled na švicarske Alpe i jezero Lucern, ovaj spa centar nudi detaljne konsultacije s doktorima, nutricionistima i terapeutima, kao i raznovrsne tretmane i aktivnosti poput joge i akva terapije. Poznato mjesto kao jedan od najboljih svjetskih programa za detoksikaciju. Posjeta ovom spa centru je prilika da saznaš više o svom tijelu i njegovim imunološkim odgovorima.

spa centar
Courtesy of Chenot Palace Weggis

Dior Spa u Hôtel Plaza Athénée – Pariz, Francuska

Hôtel Plaza Athénée, smješten u srcu Pariza, nudi luksuzni Dior Spa koji je ponovo otvoren u jesen 2023. godine. Spa centar nudi širok spektar tretmana, uključujući inovativni Dior Light Suite koji koristi LED svjetla za poboljšanje cirkadijalnih ritmova i borbu protiv stresa i zagađenja.

spa centar
Foto: Courtesy of Hôtel Plaza Athénée

Joali Being – Raa Atoll, Maldivi

Maldivi su oličenje sanjivog odmora na plaži, ali kada je to kombinovano sa prvim namjenskim wellness odmaralištem u zemlji, očekuje te prava poslastica. Fokusiran na četiri stuba – um, kožu, mikrobiom i energiju – Joali Being pruža mnogo više od samog spa centra.

Ovdje su praktičari specijalizovani za kinesku medicinu, ajurvedu i naturopatiju. Enciklopedijski meni tretmana pokriva uobičajene zajedno sa manje poznatim, kao što je chi nei tsang, vijekovima stara masaža abdomena koja je ukorijenjena u kineskoj filozofiji.

spa vodič
Foto: Courtesy of Joali Being

Sha Mexico – Costa Mujeres, Meksiko

Otac i sin Alfredo i Alejandro Parietti osnovali su Sha 2008. godine, a njihova prva klinika u Alicanteu, Španija, zaslužila je priznanja i nagrade kao pionirska banja na čelu wellness talasa. Njihova druga lokacija, u Costa Mujeresu u Meksiku, otvorena je početkom 2024. godine—i ovdje ima isto toliko soba za tretmane koliko i soba za goste.

Pročitaj

Neki su za tradicionalne spa ponude kao što su masaže, tretmani lica i zvučne kupke. Ali većina je za najsavremenije poduhvate: ozon IV, transkranijalne električne stimulacije, vježbe virtuelne stvarnosti, krioterapiju, infracrvena terapija i još mnogo toga. Postoji i značajan broj medicinskih ponuda i oni koji idu u Sha obično traže potpuni zdravstveni i wellness remont.

spa vodič
Foto: Courtesy of SHA Wellness Clinic Mexico

Six Senses Vana – Uttarakhand, Indija

Himalajsko odmaralište koje je brzo steklo reputaciju jedne od najrestorativnijih (i zanosno lijepih) destinacija na svijetu, kako zbog prigušenog luksuza svog dizajna, tako i zbog same širine wellness ponuda. To je jedno od rijetkih mjesta u svijetu, koje nudi praksu tibetanske medicine Sowa Rigpa, koju ovdje izvode terapeuti koji su prošli obuku u Dalaj Laminom Tibetanskom medicinskom i astro institutu.

Sam Dalaj Lama je posjetio odmaralište još 2016. godine. Kanije 2022. gpdine imanje je kupio Six Senses, hotelski brend koji se etablirao kao pionir u pružanju ostvarenog spoja luksuza, održivosti i wellnessa.

spa vodič
Foto: Courtesy of Six Senses Vana

 

Naslovna fotografija: fahdesss

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum