Trenutno čitaš
Gledaj sa Monikom: Preporuka aktuelnih izdanja na streaming platformama i u kinima

Gledaj sa Monikom: Preporuka aktuelnih izdanja na streaming platformama i u kinima

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Ovaj period, a govorimo o kraju jedne i početku druge godine je, tradicionalno, više podređen filmu, budući da smo trenutno u sezoni nagrada, što u velikoj mjeri uslovljava i određuje ovu pojavu. Govorimo o jednoj vrsti ciklusa koji se iz godine u godinu ponavlja: najbolji, ali i najpopularniji filmovi dolaze krajem godine, blokbasteri su dobrim dijelom rezervisani za ljeto, a najbolje serije se obično emituju na proljeće. Ili je, što se serija tiče, to barem moj osjećaj.

Netflix

Vodeći se idejom da preporučim aktuelna izdanja koja možete pogledati na jednoj od striming platformi ili u bioskopu, izabrala sam četiri serije i dva filma.

THE SINNER, Derek Simonds, Netflix, januar 2022.

THE SINNER — Episode 401 — Pictured: Bill Pullman as Detective Lt. Harry Ambrose — (Photo by: Michael Thompson/USA Network)

Najnovija sezona uspješne kriminalističke serije „The Sinner“ nas vodi na mirnu i prohladnu atlantsku obalu, gdje vremešni detektiv Embrouz (u tumačenju sjajnog Billa Pullmana) pokušava da uz novu romantičnu vezu sabere utiske i traume događaja koji su obilježili kraj posljednje sezone. Međutim, i na ovom naizgled uspavanom mjestu, dočekuje ga neobičan slučaj u koji biva uvučen, koji će rasplesti mnoštvo mračnih priča koje se kriju pod prividnom idilom malog ribarskog grada.

Nakon treće sezone, mislila sam da nikada više neću pogledati nijednu epizodu serije „The Sinner“. Međutim, znatiželja je bila jača, a rezultovala je mojim višesatnim sjedenjem pred malim ekranom. Sve dok je nisam pogledala. U jednom dahu. Da se odmah razumijemo, „The Sinner“ nije neko vrhunsko ostvarenje, ali je zato vrhunska zabava, a Bil Pulman (Bill Pullman) savršeni glumac za ovu ulogu čija se patnja i činjenica da ga nešto tišti, može pročitati iz svake bore, pogleda, gesta, pa bio on i najneznačajniji.

Ocjena: 4/5

OZARK, Bill Dubuque, Mark Williams, Netflix, januar 2022.

Netflix

Serija koja prati život finansijskog savjetnika Martina Berda (Jason Bateman) i njegove žene Vendi (Laura Linney) od trenutka kada odluče da se presele u Ozark u Misuriju i tamo započnu složenu operaciju pranja novca, uz sve uspone i padove, borbu sa lokalnim bandama i gangsterima, nastavlja priču nakon šokantnih ubistava iz treće sezone. Nova sezona donosi neku vrstu vrhunca ove priče koja je naizgled smotanog finansijskog analitičara vinula u vrh kriminala američke nedođije.

„Ozark“ je odlična serija sa jednom distinktivnom manom zbog koje za mene nikada neće biti najbolja od najboljih. U pitanju je formula po kojoj se svaka sezona pravi, a koja, kada se ponovi toliko puta, vremenom postane predvidiva i repetitivna, postane kliše. Pa ipak, gledati maestralnog Džejsona Bejtmana, Loru Lini i Džuliju Garner (Julia Garner) je uvijek neizmjerno zadovoljstvo.

Ocjena: 4.5/5

THE WITCHER, Llauren Schmidt Hissrich, Netflix, decembar 2021.

Netflix

Zalet koji je prva sezona ove adaptacije romana i video igre postigla sada je svom silinom i snagom nastavljen kroz dalje odmotavanje priče o Geraltu od Rivije (Henry Cavill) i njegovim saputnicima. Izuzetno (i s pravom) popularni “The Witcher” ovaj put se vraća preuzimajući odgovornost prema svojoj štićenici Siri (Freya Allan) putem onoga što najbolje zna – karakterističnog vaspitanja i treninga vještaca, kako bi je pripremio na surov život na Kontinentu. Istovremeno saznaje da je njegova Jenefer (Anya Chalotra) još uvijek živa, dok mnoge frakcije i grupe pripremaju kataklizmične sukobe koji će da potresu svijet u kojem se povrh svega govorka i o najezdi mračnih sila pod nazivom The Wild Hunt.

Prva sezona serije „The Witcher“ je bila ispod prosjeka, da ne kažem bezveze. Podsjećala je, u dobroj mjeri, na savremenu Ksenu („Xena, the Warrior Princess“). Druga nije ništa od toga. Štaviše.

Ocjena: 4/5

A VERY BRITISH SCANDAL, Sarah Phelps, BBC/HBO, decembar 2021.

HBO

Interesovanje javnosti za sve sitne pojedinosti nekog razvoda, pa još kada su u pitanju javne ličnosti, a tek članovi britanske kraljevske porodice, povod su za ovu priču koja nam, sa sada već pozamašne vremenske distance, govori o društvu i njegovom inherentnom voajerizmu kroz prikaz raspada odnosa između Margaret (Claire Foy) i njenog supruga Ijana (Paul Bettany), vojvotkinje i vojvode od Argajla.

Dramama je tradicionalno neophodan minimalno jedan simpatični lik za kojeg bi se publika mogla vezati. „A Very British Scandal”, međutim, ne nudi ni taj minimum, ali ono što nudi je mnogo više. I svakako značajnije, jer nudi sofisticirani televizijski program koji vještinu svojih autora pokazuje u svakom kadru, posebno Sare Felps (Sarah Phelps), scenaristkinje koja sa takvom lakoćom prelazi iz drame u komediju i nazad, što je demonstrirala i na ovom primjeru.

Ocjena: 5/5

Pročitaj
French Girl

Što se filmova tiče, u bioskopima trenutno možete pogledati desetak novih izdanja, ali ja za vas biram sljedeća dva:

PARALLEL MOTHERS, dir. Pedro Almodovar, Sony Pictures

Sony Pictures

Filmski veteran Almodovar se vraća sa još jednom studijom o porodici, majčinstvu i ljudskim odnosima kroz priču o dvije majke, koje su se istovremeno zatekle u bolnici pred porođaj. Dva različita pogleda na život kroz dvije različite generacije dolaze u susret iz kojeg se rađa jedinstvena veza, koja će ovim dvjema ženama promijeniti budućnost.

Kako sam naziv filma kaže, „Parallel Mothers“ je dvoslojna priča koja se može posmatrati iz dva ugla – ličnog i političkog – a čiji je fokus stavljen na majčinstvo sa jedne i fašističku prošlost Španije, sa druge strane. Duboko emotivna, ekstremno raznobojna, tmurna i vedra u isto vrijeme, poput svih drugih Almodovarovih melodrama, „Parallel Mothers“ je praznik za sva čula.

Ocjena: 5/5

NIGHTMARE ALLEY, dir. Guillermo del Torro, Searchlight

Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection

Još jedna živopisna priča iz magičnog distopijskog svijeta, na koji smo navikli kod meksičkog reditelja Giljerma del Toroa (Guillermo deel Torro), prikazuje nam uspon Stentona Karlajla (Bradley Cooper) u bizarnom svijetu putujućeg karnevala. Ovaj priučeni telepata i vidovnjak se uz pomoć iskustava i neobičnih prijateljstava prikupljenih putujući sa svojom trupom odlučuje na najveću prevaru svoje karijere. Bredli Kuper i plejada vrsnih glumaca čine ansambl ove adaptacije romana, koja je svoju prvu i do sada jedinu verziju imala čak davne 1947. godine.

Ako volite Giljerma del Toroa, onda će vam „Nightmare Alley“ biti prava poslastica, jer se radi o vizuelno zanimljivom filmu, što je, uostalom, Giljermova jača strana. Slabija mu je svakako priča, a ovdje je riječ i o rimejku, tako da vjerujem da će tu mišljenja biti podijeljena. Jer, kada se radi o del Toroovim filmovima, sve se isključivo svodi na stvar ukusa.

Ocjena: 3.5/5

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum