Trenutno čitaš
Gledaj sa Monikom: House of the Dragon

Gledaj sa Monikom: House of the Dragon

L'Occitane
L'Occitane

Zamislila sam da ove sedmice pišem o izvanrednoj seriji „Moon Knight“, sa Oskarom Ajzakom (Oscar Isaac) u glavnoj ulozi, ali je onda izašao trejler za novi „Game of Thrones“, za „House of the Dragon“ i svi moji planovi su pali u vodu.

Foto Insider

U pitanju je drugi tizer trejler, drugi, ako ono što smo imali prilike vidjeti prije nekih sedam mjeseci računamo takođe kao tizer. U samom tizeru nema previše informacija, ali za nas koji priču poznajemo ima sasvim dovoljno. U želji da ne otkrijem previše, a da opet nešto kažem o tizeru, daću vam samo kontekst priče, odnosno zaplet koji se najvećim dijelom tiče kralja Viserisa (Paddy Considine), petog Targarijen kralja koji je sjedio na prestolu.

Smještena nekolliko vijekova prije događaja iz „Game of Thrones“ (2011-2019), serija „House of the Dragon“ ne prati priču od samog početka osvajanja Vesterosa, nego negdje od sredine, od strašnog građanskog rata, poznatog kao „Dance of Dragons“, krvavog rata koji je tada vladajuću porodicu Tagarijen, uključujući i kompletan Vesteros, skoro potpuno razorio.

Za one manje upućene, priča prati događaje iz knjge „Vatra i krv“ (Fire and Blood), a radi se o vremenu kraja vladavine kralja Viserisa I Targarijena koji je, na opšte nezadovoljstvo, odlučio da, umjesto svoje trojice sinova iz drugog braka (Egon, Emond i Deron) imenuje prvorođenu kćerku (iz prvog braka sa Emom Arin koja je umrla na porođaju zajedno sa bebom, prozvanom Bejlon Hrabri), princezu Reniru (Milly Alcock/Emma D’Arcy), kao nasljednika prestola.

Foto IGN

Problem je nastao iz niza spleta okolnosti jer Viseris, u trenutku kada je imenovao Reniru za nasljednika, još uvijek nije ušao u drugi brak (neću vam otkriti s kim, jer nisam sigurna u kom trenutku serija kreće, ali taj lik se pojavljuje u oba tizera), pa samim tim nije znao da će mu druga žena roditi tri sina i jednu kćerku.

Takođe, riječ je o trenutku neposredno nakon smrti Eme Arin i njihovog novorođenog sina koji je Viserisov mlađi brat Dejmon Targarijen (Matt Smith), samoproglašeni „Princ Zmajkamena“ (Prince of Dragonstone), odnosno nasljednik gvozdenog prestola, iskoristio kao trenutak za likovanje, vjerujući da će ova tragedija natjerati Viserisa da poklekne i imenuje njega za svog legitimnog nasljednika, budući da žena u ulozi vladara nijje bila uobičajena praksa, iako je ovdje u pitanju kćerka. Međutim, Viseris se odlučio za neočekivano i u naletu bijesa prema bratu, imenovao Reniru, svoje, u tom momentu, jedino dijete. Drugi brak dolazi nešto kasnije, a sa njim i sinovi, ali, vjerujući da je stvar završena, Viseris ostaje pri svojoj prvoj odluci, što naposlijetku i dovodi do građanskog rata, rata koji će se voditi u ime Renire i u ime Egona, njenog najstarijeg polubrata.

Foto HBO

Ovaj rat, pa i njegov ishod, o kojem neću govoriti, će postepeno dovesti do Egona III, njegovog nasljednika Bejlora (Sept of Baelor, gdje Ned Stark izgubi glavu), Viserisa II, čiji nasljednik, Egon IV, stvori Blekfajer lozu iz koje će poteći i Egon Blekfajer kojeg su u seriji, bar imenom, spojili sa Džonom (Kit Harington), a koji je u knjizi legitimni lik. Egonov nasljednik je Deron II, njegov Eris I, a njegov Mejkar I, čije će peto dijete, Egon V, postati kralj. Govorimo, naravno, o sjajnom Egu (Dunk and Egg), čiji je paž Dankan Visoki (Duncan the Tall), navodni predak Brijene od Tarta (Gwendoline Chrsitie).

Za njegove vladavine, Brinden Rivers, „Bloodraven“ ili „Three-Eyed Raven“ (Max von Sydow), koji obučava Brena (Isaac Hempstead Wright) u pećini, je optužen za ubistvo Enisa Blekfajera (sina Dejmona Blekfajera) i poslan na Sjever, u Noćnu stražu. Plašeći se za Brindenovu sigurnost, njegov brat Ejmon mu se pridružuje i vremenom postaje Master Ejmon (Peter Vaughn), posljednji živi Targarijen u Vesterosu, što, kako se kasnije ispostavilo, nije bilo ni blizu istini. Nakon Egona V dolazi njegov sin Džaheris II, otac Erisa II, deda Deneris Tagarijen (Emilia Clarke) i pradeda Džona Starka/Snježnog. A sa Erisom II, kojeg ubija Džejmi Lanister (Nikolaj Coster-Waldau), konačno i pad loze Targarijen, čiji smo epilog pratili dugih i uzbudljivih osam godina.

Foto HBO

To vam je kontekst. U kratkim crtama. Ugrubo. To vam je geneza i zaplet priče.

A što se ostalih elementa tizera tiče, ono što na prvi pogled mogu reći je da se prilično ostalo vjerno onom svijetu, onom identitetu koji je uspostavljen „Igrom prestola“. To je dobra vijest, jer identitet „Igre prestola“, a govorimo o dizajnerskim elementima, kostimu, scenografiji, zvuku, muzici, sjajnoj muzici Ramina Džavadija (Ramin Djawadi), koji su, uz izbor glumaca, vjerovatno, ne, sigurno, najbollje što nam je „Igra prestola“ mogla ponuditi. I što je ponudila (jedva čekam da čujem naslovnu numeru za „House of the Dragon“).

Pročitaj

Ono što je takođe odlična vijest, doduše, kako se uzme, jeste da su tvorci serije Rajan Kondal (Ryan J. Condal) i Džordž Martin (George R. R. Martin). Kondal nema zavidnu karijeru, ali on u ovoj priči, odnosno kontekstu, suštinski nije ni bitan. Bitno je samo da je Martin jedan od tvoraca, da Martin piše i nadgleda (i da to radi istinski i do kraja, a ne pro forme), te, a ovo je najvažnije, da Beniof (David Benioff) i Vajs (D.B. Weiss) nemaju ama baš nikakve veze sa ovom pričom. Za mene je to dovoljno.

Naravno, Martin kao tvorac, glavni pisac i producent znači da od „Vjetrova Zime“ (Winds of Winter) nema ništa ili nema ništa u dogledno vrijeme, ali Martin kao tvorac, pisac i producent takođe znači da ćemo dobiti kvalitetan proizvod koji publiku nakon debakla iz 2019. možda ponovo vrati ovoj priči, što, marketinški govoreći, možda čak i dovede do „Vjetrova“. Možda je ovo zapravo način da se izgubljeno povjerenje vrati, što je, sudeći po ovom tizeru, prilično izvjesna stvar, uprkos woke elementima koji, htjeli mi to ili ne, jesu i biće, još neko vrijeme, sastavni dio naših života.

Dakle, priča koju su izabrali je zanimljiva (iako bih ja lično radije pratila Starkove i Sjever), trejler obećava, izbor glumaca je dobar, sve se dešava u istom, dobro nam poznatom svijetu, tako da će ponovni ulazak u njega biti prilično lak, a sve, kao i obično, kako smo i navikli, izgleda besprijekorno. Stoga, barem za sada, nema razloga za brigu niti ima razloga da se ne radujemo premijeri koja će se desiti 21. avgusta ove godine, na kanalu HBO. Ne znam za vas, ali ja sam preuzbuđena. I jedva čekam da, zajedno sa vama, sedmično seciram svaku epizodu. Do iznemoglosti.

Autorka: Monika Bilbija

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum