Ova galetta punjena je kiselim sosom od brusnica i tanko narezanim jabukama, sve umotano u hrskavu koru . To je najjednostavnija vrsta pite koju možeš napraviti!
Galette su vrhunski desert. Galete su bolje od pita. Imaju sve što voliš kod pite – hrskavu koru i fil od voća, ali ih je mnogo lakše i brže napraviti.
Sastojci:
Za koru:
- 170 g višenamenskog brašna
- ¼ kašičice soli
- 115 g neslanog putera, hladnog i grubo isjeckanog na kockice
- 70 g ledeno hladne vode
Fil od brusnica:
- 300 g brusnica, svježih ili smrznutih
- 150 g granuliranog šećera
- 150 g vode
Punjenje od jabuka:
- 2 jabuke, tanko narezane
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica kukuruznog škroba
Za premaz:
- 1 veliko jaje, umućeno
- 2 kašike kristala šećera ili krupnog šećera
Priprema:
U velikoj posudi pomiješaj brašno i so. Dodaj hladan puter i ubaci u brašno. Utisni puter između prstiju da ga razbiješ na male komadiće veličine graška, povremeno posipajući brašnom.
Napravi udubljenje u sredini smjese brašna. Ulij ledeno hladnu vodu i miješaj dok ne postane tijesto.
Okreni tijesto na list plastične folije. Pritisni tijesto rukama i grubo ga savi 2-3 puta rukama ili strugalicom dok ne ostane puno suhih mrlja.
Oblikuj tijesto u oblik spljoštenog diska i umotaj ga u plastičnu foliju. Ohladi tijesto u frižideru najmanje 3 sata ili najbolje preko noći.
U manjoj šerpi dodaj brusnice, šećer i vodu. Poklopi i stavi da proključa na srednje jakoj vatri. Pazi jer će brusnice pucati dok se kuhaju. Kada pucanje nestane, otkrij šerpu i nastavi kuhati dok većina vode ne ispari i ne postane gusta, pekmezasta pasta od brusnice. Skloni s vatre i ostavi da se potpuno ohladi prije upotrebe.
Na pobrašnjenoj površini razvaljaj ohlađeno tijesto za pitu u grubi krug, povremeno podižući i okrećući tijesto da se ne lijepi za radnu površinu. Prebaci testo u obložen pleh i ostavi u frižideru dok pripremaš jabuke.
U velikoj posudi pomiješaj kriške jabuke, smeđi šećer, cimet i kukuruzni škrob dok se jabuke ne prekriju. Ponovo sortiraj kriške jabuke u grozdove slične veličine i oblika kao što su bili prilikom rezanja.
Ohlađeni fil od brusnica rasporedi po sredini tijesta za pitu, ostavljajući rub praznim. Na fil od brusnica poredaj grozdove kriški jabuka, naizmjenično rotirajući orijentaciju svakog grozda.
Preklopi ivice kore za pitu preko fila. Rukama preklopi rubove tijesta da se formira kora od galette.
Premaži tijesto tijesto razmućenim jajetom. Pospi kristale šećera ili krupni šećer na jaje.
Peci galettu 45-55 minuta ili dok kora ne porumeni i fil ne zapuhti. Ostavi galettu da se hladi na plehu najmanje 30-60 minuta ili dok se dno tepsije ne ohladi dovoljno da možeš dno dodirnuti golom rukom.
Posluži toplo sa sladoledom i ušećerenim brusnicama.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.