Ako tražiš recept koji će spojiti hrskavost, sočnost i slatko-kiselkastu aromu, onda je focaccia sa borovnicama i limunom pravi izbor. Iako smo navikli da ovu talijansku pogaču viđamo u slanim varijantama sa maslinama, ružmarinom ili paradajzom, voćna verzija donosi potpuno novo iskustvo – laganu, mirisnu i osvježavajuću poslasticu koja je savršena za doručak, desert ili popodnevnu kafu.
Sastojci:
- 500 g brašna (tip 400 ili 500)
- 300 ml mlake vode
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
Za preljev:
- 200 g svježih borovnica
- korica i sok 1 limuna
- 2 kašike smeđeg šećera
- par listića svježeg timijana (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješaj mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostavi 5 minuta da se aktivira. Dodaj brašno, so i maslinovo ulje, pa mijesi dok ne dobiješ glatko i elastično tijesto. Pokrij krpom i ostavi da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
Naraslo tijesto prebaci u pleh obložen papirom za pečenje. Rukama ga lagano razvuci da prekrije dno pleha. Ostavi još 20 minuta da miruje.
Prstima napravi male udubine po tijestu, pa u njih rasporedi borovnice. Pospi smeđim šećerom, naribanom koricom limuna i pokapaj sokom od limuna. Ako voliš herbalnu notu, dodaj i nekoliko listića timijana.
Stavi u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i peci 25–30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Najljepša je dok je još mlaka uz malo meda, kuglu vanilije sladoleda ili jednostavno samu, jer je voćna sočnost dovoljna da osvaja na prvu.
Savjet: Ako želiš još bogatiji ukus, u tijesto možeš umiješati kašiku meda ili vanilin šećer. Tako će focaccia dobiti diskretan miris koji se savršeno slaže sa borovnicama i limunom.