Trenutno čitaš
Fenrir, terapeutski mačak, zvanično je najviša živa mačka na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda

Fenrir, terapeutski mačak, zvanično je najviša živa mačka na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda

Jysk
Jysk

Upoznaj Fenrira, druželjubivu mačku koja je službeno proglašena najvišom živom domaćom mačkom na svijetu, što je potvrđeno u Guinnessovoj knjizi rekorda. Trogodišnja maca je omiljena terapijska mačka.

Fenrirov vlasnik, dr. William Powers iz Farmington Hillsa u Michiganu, porodični je ljekar i specijalista za HIV sa svojom medicinskom ordinacijom u kojoj mačka radi kao terapijska životinja. Usvojio je Fenrira kada je imao samo 12 sedmica. Iako je njegova rekordna visina bila pomalo iznenađenje, već se znalo da će mačka postati veća zbog njegove rase. Fenrir je F2 Savannah mačka—mješanac domaće mačke i afričkog servala—pasmina koja je postala popularna krajem 1990-ih i priznata od strane Međunarodnog udruženja mačaka (TICA) 2001. godine.

Fenrir, koji je iz F2 generacije, ima baku i djeda servala i potomak je ženke F1 generacije. Fenrirov deda – serval po imenu Kongo – bio je visoka divlja mačka koja je obezbijedila genetiku za njegovu zapanjujuću visinu. Čak i sa ovim impresivnim naslijeđem, Fenrir je visok za svoju rasu. Visok je 47,83 centimetra.

Većina mačaka živi život po svojim uslovima, nudeći pospanu ravnodušnost prema ljudskim zahtjevima; ali Fenrir je drugačiji. Fenrir se razvio u druželjubivu macu s predivnim karakterom. Powers i Fenrir iskoristili su status mačke svjetske rekorderke kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za životinje kojima je potrebna pomoć – konkretno, mačke u skloništu. “Godinama sam bio predsjednik azila za mačke,” objašnjava dr. Powers, “i još uvijek radim sa više skloništa za mačke. Fenrir se pojavljuje na događajima i ljudi plaćaju nekoliko dolara da se slikaju s njim.” Prikupljen novac donira se skloništima. “Ne mogu biti ponosniji na Fenrira”, priznaje dr. Powers na Instagramu.

Powers ulaže mnogo vremena i truda u šest mačaka koje trenutno žive s njim. Mogu se zabavljati na otvorenom u velikom ograđenom prostoru, a on osigurava da svaki njegov ljubimac dobije pažnju. Kroz svoje vrijeme, pažnju i jedinstvenu ishranu, Powers je slučajno odgojio neke izuzetne mačke.

Osim Fenrira, njegov pokojni brat Arcturus, koji je bio visok 48,38 centimetara, držao je isti Guinnessov svjetski rekord. Powersova pokojna mačka Cygnus drži Ginisov rekord za najduži rep domaće mačke ikada. Nažalost, ove životinje su preminule u požaru koji je umalo odnio i Powersov život. Powers sada ima Altaira, Cygusovog brata, koji je takođe upravo dobio svjetski rekord za najduži rep na živoj mački. Sve Powersove sadašnje mačke, uključujući Fenrira s njegovim jedinstvenim karakterom, pomogle su u procesu ozdravljenja nakon razornih gubitaka koje je Powers doživio od požara.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum