Trenutno čitaš
Fascinantne psihološke činjenice o ljubavi

Fascinantne psihološke činjenice o ljubavi

Jysk
Jysk

Od romana poput Ponosa i predrasuda do predstava Romeo i Julija ili pjesama poput “Can’t help falling in love” – čini se da je ljubav oduvijek fascinirala ljudski um.

Možda misliš da svi znaju šta je ljubav – to je osjećaj koji imaš prema svom partneru, porodici i prijateljima. Međutim, kao i sa svim stvarima u životu, postoji nešto više ispod površine.

1. Ljubav dolazi iz našeg podsvjesnog uma, sadrži deset puta više informacija od našeg svjesnog uma, čineći ljubav nekontrolisanim osjećajem kojeg se ne možemo riješiti.

2. Uobičajeno je vjerovanje da muškarci koji ljube svoje žene ujutro žive i do pet godina duže. Poljubac pokreće centre zadovoljstva u mozgu, ostavljajući nas u euforičnom raspoloženju tokom cijelog dana. Poljubac voljene osobe može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres, što je veoma korisno za zdravlje.

3. Ljubav može biti ljekovita za parove s dubokim vezama. Ako tvoj partner prolazi kroz težak period, možeš ga umiriti držeći ga za ruku.

4. Proces ljubavi može se podijeliti u tri faze kroz koje će svako proći kako bi otkrio svoju strast. Tri faze ljubavi su: Požuda. Privlačnost. Privrženost.

5. Muškarci i žene različito doživljavaju ljubav; na primjer, muškarci se zaljube u roku od 18 sekundi, dok je ženama potrebno do 15 dana. Istraživanja pokazuju da žene rjeđe započinju seks kada su zaljubljene, a kod muškaraca je suprotno. Druge studije su otkrile da su muškarci romantičniji i da će najvjerovatnije prvo reći “volim te”.

6. Istraživanja sugerišu da “hormon ljubavi” oksitocin može smanjiti efekte glavobolje. Zato pokušaj da zagrliš partnera umjesto da trčiš do ormarića s lijekovima sljedeći put kada imaš glavobolju.

Pročitaj

7. Otkucaji srca para mogu se sinkronizovati nakon što jedno drugom gledaju u oči duže od tri minute, što rezultira mnogim otrcanim tekstovima poput “naša srca kucaju kao jedno”.

8. Čokolada sadrži komponentu koja ima isti euforični efekat koji ljubav ima na organizam. Dakle, ovo dvoje zajedno može rezultirati ljubavnom pomamom, zbog čega je čokolada postala vrhunski poklon za naše bolje polovice.

9. Stranci se mogu zaljubiti jedno u drugo održavajući kontakt očima. Kada neko gleda u tebe, tvoje tijelo oslobađa istu hemikaliju za dobar osjećaj koja se nalazi u čokoladi.

10. “Slomljeno srce” može da boli jednako jako kao i fizička bol. Nakon gubitka voljene osobe, možeš patiti od stanja poznatog kao „sindrom slomljenog srca“, a ono uglavnom pogađa žene. Ono što je još strašnije je da slomljeno srce može dovesti do smrti.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum