Trenutno čitaš
Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Gala Home
Gala Home

Jedan od najtežih dijelova, u pokretanju bilo kojeg projekta, bilo da je riječ o umjetnosti, dizajnu ili fotografiji, je odlučiti kako će izgledati. Koja je tvoja kreativna vizija? Kako ćeš tu viziju prenijeti drugima? Možda to pokušavaš da shvatiš samostalno ili moraš podijeliti svoje ideje s drugima. U svakom slučaju, postoji jedan alat, koji može pomoći – mapa inspiracije.

mapa inspiracije
Foto: Pinterest

Šta je mapa inspiracije?

Mapa inspiracije je zbirka ideja izraženih kroz slike. Elementi uključeni na mapi inspiracije (bilo da su to analogni ili digitalni) trebali bi ponuditi uvid u tvoje vizuelne uticaje i viziju projekta. Boja, tekstura, fotografija i ilustracija su samo neke od mogućnosti, a ovi detalji su često uređeni kao jedna kompozicija.

Foto: Pinterest

Evo zašto trebaš napraviti “mapu inspiracije”

Ako imaš volju da uložiš vrijeme, mapa inspiracije može biti moćan kreativni alat za lične napore ili po nalogu klijenta (ili tima).

  • Mapa inspiracije pomaže destilaciji ideja, koje imaš u glavi.
mapa inspiracije
Foto: Pinterest

Bombardovani smo bezbrojnim slikama svaki dan – naši uticaji i nadahnuća ne poznaju granice. Iako je to uzbudljiva perspektiva, ovo može biti izazov kada pokušavaš da usavršiš nekoliko ideja za projekat. Ako staviš različite elemente dizajna zajedno i vidiš kako funkcionišu, možeš donositi odluke o kreativnom pravcu. A sve ovo radiš prije nego što počneš projekat, imaćeš najvažnije aspekte prije nego što kreneš suviše duboko, pa je teže napraviti promjene.

  • Ako radiš sa klijentom ili kao dio tima, mapa inspiracije pomaže drugima da vide kako razmišljaš.
mapa inspiracije
Foto: Pinterest

Komunikacija je ključna za svaki uspješan projekat. Mapa inspiracije je element, koji će ljudima pomoći da shvate šta mogu vizuelno očekivati ​​i suštinu onoga što pokušavaš postići projektom. Možete zajedno pokrenuti dijalog – da li se tvoja vizija uklapa u ono što drugi misle? Ako ne, možda će tvoj izbor slika edukovati i informisati, kako bi svi bili saglasni.

  • Iznad svega – zabavno je kreirati mapu inspiracije!
mapa inspiracije
Foto: Pinterest

Koliko puta gledaš fotografiju ili umjetničko djelo i otkriješ da inspiriše nove načine razmišljanja? Prilikom odabira fotografija, šanse su da ćeš dobiti ideje, za koje čak ne misliš da su ti potrebne. Pronalaženje inspiracije i povezivanje je uzbudljivo – ima toliko mogućnosti – i zabave.

Pročitaj

Kreiranje mape inspiracije, ne bi trebalo da bude naporan posao. Ako se ne zabavljaš, zapitaj se zašto. Možda to znači, da moraš ponovo razmotriti pravac odabranog projekta.

 

Izvor: mymodernmet.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum