Trenutno čitaš
Evo zašto trebamo proslaviti 20. februar, dan ljubavi prema kućnom ljubimcu

Evo zašto trebamo proslaviti 20. februar, dan ljubavi prema kućnom ljubimcu

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Nema sumnje da svakog dana volimo svoje kućne ljubimce, ali danas je dan kada im trebamo pokloniti još više pažnje i ljubavi. 20. februar je je dan, kada treba proslaviti ljubav prema našim umiljatim prijateljima zbog svakodnevne radosti koje unose u naše živote. Danas za svog ljubimca odvoji više vremena, više ga mazi ili mu priredi posebno iznenađenje, daj mu omiljenu poslasticu i pokušaj mu uzvratiti za svaki osmjeh koji ti je izmamio.

Foto: pixabay

Naši najvjerniji prijatelji su toliko dobri za mentalno zdravlje, da naučnici sugerišu da bi kućni ljubimci trebali biti glavni dio podrške onima, koji pate od mentalnih smetnji.

Nema sumnje da je mnogo ljubitelja kućnih ljubimaca, ali koje su prednosti dijeljenja života sa životinjama?

Donosimo nekoliko razloga zašto da budemo zahvalni za svog ljubimca i zašto su oni najbolji prijatelji, koje možemo imati.

Maženje kućnog ljubimca samo 15 minuta dnevno, poboljšava zdravlje. Dolazi do oslobađanja serotina, oksitocina, prolaktina, pa čak i snižava hormon stresa kortizol. Ovi hormoni dobrog osjećaja, koji se luče dok mazimo naše vijerne prijatelje, bilo da su krzneni ili neke druge vrste, smanjuju anksioznost i nivo stresa u našem životu.

Foto: pixabay

Istraživanje je pokazalo, da su se stanovnici starčkog doma osjećali manje usamljeno, nakon što su proveli vrijeme sa kučićima, nego sa ljudima, dok djeca takođe daju prednost kućnim ljubimcima u odnosu na braću i sestre. Činjenica da kućni ljubimci ne mogu razumjeti ili odgovoriti, može čak biti od koristi jer to znači da su nastrojeni potnuno neosuđivački.

U SAD-u je izvršen eksperiment nad majkama, koje su posjedovale psa i otkriveno je da im se mozak aktivira na sličan način dok gledaju vlastito dijete i psa. Postoje razni dokazi, koji potvrđuju da je odnos sa psom sličan povezanosti roditelja i djeteta.

Foto: pixabay

Posjedovanje kućnog ljubimca, takođe smanjuje i rizik od srčanih bolesti i povećava dugovječnost, a sam boravak u manje sterilnom okruženju, koje je je ispunjeno životinjama daje nam i bolji imuni sistem.

Pročitaj

Kućni ljubimci nam mogu pomoći da se nosimo s teškim vremenima i nekim kriznim životnim situacijama, a psi su se više nego bilo koja druga životinja, prilagodili ljudima.

Oni su u stanju shvatiti naše emocije, raspoloženje i ponašanje, a vrlo lako pokazuju i kako se sami osjećaju. Kućni ljubimci će raditi sve što žele i neće razmišljati šta će drugi misliti o tome. Takođe oni će ti jedini pružiti bezuslovnu ljubav, a da za to neće očekivati ništa zauzvrat.

Izvor: yorkshireeveningpost.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum