Trenutno čitaš
Evo zašto se trebaš osjećati počastvovano ako ti mačka spava kod nogu

Evo zašto se trebaš osjećati počastvovano ako ti mačka spava kod nogu

Primjećuješ li da kada legneš u krevet, tvoja mačka se automatski kreće do podnožja kreveta i sklupča se uz tvoje noge? Ovo je namjerna odluka mačke, a postoji gomila razloga zašto mačka spava baš tamo, umjesto da se sklupča na tvom stomaku ili uz rame.

U stvari, ako tvoja mačka spava kraj tvojih nogu, trebaš to shvatiti kao kompliment i osjećati se polaskano.

Foto: pexels

Faktori kao što su naklonost mačke prema tebi, činjenica da činiš da se mačka osjeća sigurno, pa čak i tjelesna toplina koju stvaraš vjerovatno su uticali na to da mačka odabere baš to mjesto za spavanje. Mačke spavaju na našim nogama iz više razloga.

Konsultant za zdravlje i ponašanje životinja Erin Askeland, rekla je da bi nas naša mačka mogla tražiti za dodatnu sigurnost dok spava. Naša mačka je ranjiva kada spava, pa bi mogla spavati u podnožju kreveta jer nam vjeruje i osjeća se sigurno uz nas.

Foto: pexels

Ta lokacija kod naših nogu takođe omogućava brzi bijeg u slučaju da se nešto prijeteće dogodi, a njeni instinkti će joj reći da potraži mjesto, gdje će imati jasan put za bijeg. Mačka bi takođe mogla odlučiti da spava pored nas zbog veze koju stvaramo s njom.

Mačke prepoznaju ljude koji ih hrane i brinu o njima, a iako mačka može biti nezavisna, njena društvena strana može doći do izražaja kada te traži noću. Tvoja mačka vjerovatno prepoznaje da si ti ta osoba koja joj daje pažnju, a spavanje pored tebe može biti pokušaj da uzvrati tu naklonost.

Foto: pexels

Prema Vet Explains Pets, mačka može spavati kraj naših nogu u pokušaju da nas zaštiti. Mačke prirodno štite svoj dom i stvari, a mačka bi mogla planirati da te probudi u slučaju bilo kakve opasnosti. Na neki način, spavanje kraj tvojih nogu je način na koji te tvoja mačka štiti.

Mačka takođe možda to mjesto za spavanje bira kao način da označi svoju teritoriju: odnosno tebe. Mačka može osjećati kao da te posjeduje, a njeno spavanje pored tebe je način da to pokaže drugima.

Pročitaj
scripting

Foto: pexels

Takođe je moguće da tvoja mačka odluči da spava kod tvojih nogu, jer je to mjesto gde je manje vjerovatno da ćeš je uznemiravati. Većina pokreta koje ljudi rade, dok spavaju odvija se oko našeg torza. Možda ćeš pomjeriti ruke ili jastuk, ali stopala vjerovatno imaju tendenciju da ostanu prilično mirna. Mačka je možda shvatila ovo i odlučila da je najbolji način da dobije kvalitetan san, ako odabere lokaciju u krevetu, koja je najmanje ometana.

Podnožje kreveta takođe može biti privlačnije, jer je ravnije. Manja je šansa da će se jorgan ili deka zgužvati tamo. Spavanje mačke kod tvojih nogu može biti prijatno i ohrabrujuće, posebno tokom zime kada imaš toplo, predeće klupko krzna za hladne noge.

Izvor: pawtracks.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum