Espresso Martini je s razlogom jedan od najpopularnijih koktela, a šta ako ti kažemo da ga možeš pretvoriti u bogatu i kremastu čokoladnu pitu.
Espresso Martini pita je čokoladna i neodoljiva poslastica sa jakim ukusom kafe. Svilenkasto punjenje nalik na mousse takođe je začinjeno votkom za malo dodatnog alkohola.
Šta je u Espresso Martiniju?
Espresso Martini kombinuje votku, espresso i liker od kafe. Slično kao šoljica kafe, može se podesiti po ukusu. Ovaj moderni klasični koktel osmislio je u Londonu 1980-ih legendarni barmen Dick Bradsell.
Sastojci:
Čokoladna kora
- 2 šolje fino zdrobljenih čokoladnih keksića
- 1 kašika granuliranog šećera
- 2 kašičice fino mljevenog instant espresso praha
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 šolje neslanog putera, otopljenog
Punjenje
- 1 gorko-slatka čokolada sa 60% kakaa, nasjeckana
- 3 velika jaja
- 1 šolja granuliranog šećera
- 3 kašike likera od kafe
- 2 kašike votke
- 1 kašika fino mljevenog instant espresso praha
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
- 1 šolja hladnog gustog vrhnja za šlag
Preliv od šlaga
- 1 1/2 šolje hladnog šlaga
- 6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica mljevenog instant espresso praha, plus još za ukras
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/8 kašičice soli
- 3 kašike likera od kafe
Pripremi čokoladnu koru
Zagrij pećnicu na 180°. Pomiješaj mrvice zdrobljenih keksića, šećer, espresso prah i so u srednjoj posudi dok se ne sjedine. Umiješaj otopljeni puter. Prebaci smjesu na običan pleh za pitu, ravnomjerno utisni smjesu na dno posude. Peci u zagrijanoj rerni dok ne zamiriše, 12 do 14 minuta. Ostavi da se potpuno ohladi na rešetki, 45 do 60 minuta.
Pripremi fil
Otopi čokoladu na pari, oko 5 minuta. Otopljenu čokoladu ostavi na sobnoj temperaturi. Pjenasto umuti jaja i šećer u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu. Stavi posudu na šerpu sa ključalom vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. Kuhaj, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane blijeda, zgusnuta, 10 do 15 minuta.
Mikserom umuti na srednjoj brzini dok smjesa od jaja ne postane vrlo gusta i blijeda i ohladi se na sobnu temperaturu, 5 do 8 minuta. Dodaj liker od kafe, votku, espresso prah i so; muti dok se potpuno ne sjedini, oko 1 minut. Ulij otopljenu čokoladu; muti dok se ne sjedini, oko 30 sekundi. Postepeno dodaj omekšali puter, nekoliko komada odjednom, muti dok se potpuno ne sjedini nakon svakog dodavanja, ukupno oko 2 minute. Ostavi na stranu.
Umuti kremu u posebnoj velikoj posudi ručnim mikserom sa nastavkom za mućenje dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 2 do 3 minute. Lopaticom umiješaj šlag u smjesu od čokolade i jaja. Smjesu prebaci na ohlađenu koru.
Ostavi u frižideru, nepokriveno, dok se ne stegne, najmanje 4 sata.
Prije serviranja pripremi šlag: umuti vrhnje, šećer u prahu, espresso prah, vaniliju i so električnim mikserom dok se ne stvore mekani vrhovi, 1 do 2 minute. Dodaj liker od kafe i muti na srednjoj brzini dok se ne stvore srednje čvrsti vrhovi, oko 30 sekundi. Kašikom prelij smjesu preko ohlađene pite. Pospi dodatnim espresso prahom i po želji ukrasite espresso zrnom. Posluži hladno.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.
Naslovna fotografija: Food&Wine